Förgänglighet: Lagra information

 

Som ni säkerligen ser, är det en runsten på bilden. På 300- till 1000-talet var det ett populärt sätt att sprida information. Helt förkastligt att använda nu för tiden. Om man jämför med dagens digitala teknik var t.ex. vikingarnas sätt att förmedla och sprida information mycket ineffektivt. De datorer och program vi idag har låter oss med hjälp av internet skriva en text, som denna, som alla över hela världen kan ta del av utan att resa sig. Att säga att det inte är fantastiskt är bortskämt.

 

Skriva direkt på papper gör vi ju dock fortfarande. En självklar metod för kommunikation även fast sättet har funnits mycket länge. Det finns ett mycket bra argument till varför den metoden fortfarande lever kvar, förgänglighet. Att över flera år spara information digitalt kräver att man då och då måste föra över informationen till nyare typer av lagringsenheter för att sedan kunna gå att få tag på. En tidskrävande process om det rör sig om mycket information lagrade på många enheter.

 

Detta gäller även andra områden. Nya tekniker kommer och ersätter vid sidan av att vissa lever kvar, åldras men inte blir sämre. Samtidigt som nya tekniken ökar graden av förgänglighet så är det en drift att komma på nya uppfinningar som ska vara så bra att det inte behöver bytas ut och sedan försvinna, såvida de inte får hamna på ett museum såklart.

 

 


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: