Lager: av krossat glas och ett krossat hjärta

 

”Arkeologi det handlar om ruskigt gamla saker” sa min högstadielärare till mig och visst hade han rätt. Tid efter tid, lager efter lager, fynd efter fynd.


Jag valde att djupdyka i 1500-talets och 1600-talets lager av sen medeltid och tidig renässans.


Ett av de många arkeologiska föremålen som gömmer sig i detta lager är glas, eller rättare sagt krossat glas. På bilden kan du se rester av dricksglas, till stor del vinglas som tillverkades i Nyköpingstrakten. 10 minuter utanför Nyköping ligger Stora Glashyttan, en plats som givetvis fått sitt namn efter det glasbruk som en gång låg där.


Hertig Karl som var kung av Sverige beslutade 1581 att det behövdes en glashytta i närheten av Nyköping. Hyttan blev en av Sveriges första. Karl hade en hustru som hette Maria av Pfalz som han hämtat hem från Tyskland. Karl såg upp till Maria och deras äktenskap har beskrivits som kärleksfullt. Han lät som en hyllning smälta in hennes monogram på alla vinglasen som tillverkades i hyttan. Vilket går att se på de glasspillror som finns bevarande.


När Maria dog var Karl förkrossad, han lät tillverkningen av de speciella vinglasen med monogram fortsätta, inte ens efter att hertigen hade gift om sig slutade monogrammet att pryda glaset.

 

 


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: