Konspirationsteorier: Pojken som kom ut ur garderoben

 

Växthuseffekten är en bluff.

Michael Jackson, han är inte död.

Facebook försöker att ta över världen.

9/11 iscensattes av den amerikanska regeringen.

Böckerna om Harry Potter är propaganda för gaysamhället.

 

Det råder ingen brist på konspirationsteorier på vårt lilla jordklot, det känns som om man lyckas hitta någon lite varstans och den ena är galnare – eller ska man kanske säga påhittigare, fantasifullare eller mer underhållande – än den andra.

 

Berättelsen om den lille trollkarlen Harry Potter ligger mig varmt om hjärtat och står även för min favorit konspirationsteori. Nämligen att hela Harry Potter-serien är en allegori för homosexualitet och att syftet med böckerna är att sprida propaganda för gaysamhället.

 

Då kan man ju undra vad det finns för grund bakom denna bisarra konspirationsteori, jo till en början så bor Harry i en garderob som han till slut ”kommer ut ur”. Precis innan puberteten får han veta att han är en ”trollkarl” och alltså annorlunda från alla ”mugglare” (=heterosexuella). Det första stället där han kommer i kontakt med andra trollkarlar heter ”Diagon Alley”, vilket kan skrivas om till ”diagonally” som är motsatsen till ”straight” – som ofta används för att beskriva just heterosexualitet. Och jag kan ju inte annat än småfnittra åt antagonistens nya namn, Lord AIDSmort. För Ni-Vet-Vem, snubben utan någon näsa, personifierar tydligen sjukdomen som dödade Harrys föräldrar och många andra ”trollkarlar”.

 

Jag tror nog att man ser det man vill se, att om man letar efter något specifikt i en serie på över en miljon ord så kan man nog hitta det någonstans. Och det finns ju oändligt många sätt att tolka saker på. Det jag ser som en berättelse om att motbevisa och överkomma fördomar, om att världen inte är så enkel att allt är svart och vitt och om valet mellan “[…] what is right and what is easy” ser någon annan som en allegori för homosexualitet, eller ännu populärare en berättelse med en satanisk undermening.

 

Precis som Harry Potter och alla andra trollkarlar och häxor i hans värld så är dessa neonrör från Västra skolan inte straighta. De är heller inte diagonala. De är snirkliga, sneda och snurrade, men vet ni vad? Det funkar ändå att demonstrera lysrörsprincipen med dem. De fungerar alldeles utmärkt precis som de är, snirkliga och allt.

 

 

 Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: