Typiskt Nyköping: Anonyma Nyköping

Veckans tema Typiskt Nyköping anspelar på en pågående utställning med samma namn. Föremål från Sörmlands museums föremålsmagasin visas på offentliga platser i Nyköping. 15 juni-30 aug.
”En nyckel till temat Typiskt Nyköping ... så idérikt, Marika, du måste verkligen ha använt alla dina hjärnceller för att komma fram till den briljanta kopplingen.”

Ja, jag tror inte att någon har missat att vi har ENnyckel som verkligen symboliserar staden Nyköping; den där nyckeln till en viss fängelsehåla som slängdes i vår kära å för en jädrans massa år sedan och som man fortfarande inte har lyckats lokalisera. Den nyckeln är rätt typisk för Nyköping, men den är också rejält uttjatad.

Men den här nyckeln är inte den nyckeln, det är en kammarherrenyckel som en gång tros ha tillhört kammarherren Alexis Sparre i början av 1860-talet. Och om jag nu inte ska prata om en nyckel, varken denna eller den där uttjatade, så är nycklar i allmänhet något man ofta tappar bort. De är föremål som man helt enkelt inte alltid har koll på och som man följaktligen inte alltid kan säga precis var de är. Lite som Nyköping, alltså. För hur många gånger har man inte som Nyköpingsbo – eller någon geografikunnig icke-Nyköpingsbo – använt sig av frasen tio mil söder om Stockholm.

För trots två andra chanser, en turistlockande flygplats – som ironiskt nog är kallad Stockholm Skavsta – och en rik historia så är det inte många som kan pricka ut Nyköping på den svenska kartan. De kanske har hört talas om vår kära storstadswannabe till hemstad men de vet oftast inte var någonstans den ligger. Nyköping försvinner liksom i mängden bland alla andra köpingar, för nog är de många.

 

 


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: