Typiskt Nyköping: Båtar och vatten

Veckans tema Typiskt Nyköping anspelar på en pågående utställning med samma namn. Föremål från Sörmlands museums föremålsmagasin visas på offentliga platser i Nyköping. 15 juni-30 aug.

 

 

Något som är typiskt Nyköping för mig, är att det alltid kommer att ha en känsla av "hem" i sig. Att man vet var varenda liten vrå ligger - förutom Harg och Brandkärr. Sen om jag tänker på Nyköping endast som en stad är det vattnet som kommer på tanke. Ån som slingrar sig genom staden och ut i hamnen. För länge sedan var Nyköping en central handlingsstad på grund av Nyköpingsån. Båtar från alla håll och kanter seglade in i ån och mot torget där varor lastades av och på. Då var ju vattenytan mycket högre förstås vilket förenklade båtturen in i Nyköping. Idag är vattnet dock för grunt men eftersom isen smälter så kanske vi har fartyg som far ut och in i Nyköping igen...

Detta är en båtmodell som är tillverkad av Carl Gustaf Blomberg och Stefan Blomgren i syfte för den arkeologiska utställningen i Fornkällaren. Denna modell av vikingatida segelbåt med ställ är utrustad med sytt segel, åror med mera. En söt liten båt som symboliserar Nyköpings vatten på ett bra sätt!

 
 


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: