Typiskt Nyköping: Buss hit och dit

Veckans tema Typiskt Nyköping anspelar på en pågående utställning med samma namn. Föremål från Sörmlands museums föremålsmagasin visas på offentliga platser i Nyköping. 15 juni-30 aug

 
 


Detta är en svartlackerad leksaksbil som stod så fint bland de andra leksakerna i föremålsarkivet, och jag valde denna bil på grund av att jag inte hittade någon buss, faktiskt. För vad jag tycker är typiskt Nyköping, är bussar. Jag har bott här sedan jag var väldigt liten, och sedan jag var tolv år har jag åkt en himla massa buss. Jag har bott ungefär en mil utanför stan så när det var dags för mig att börja högstadiet, blev det dags att behöva anpassa sig till bussar.

Nyköpings bussterminal vid 08.00 på morgonen och mellan 15.00 och 17.00 är full med bussar från alla håll och kanter, och det kan verkligen vara kaos trots att det är en liten stad. Eftersom jag de senaste 6 åren har tillbringat minst 40 minuter nästan varje dag på en buss kan inte komma på något annat än bussar, som är typiskt för denna stad.

Nog för att jag tycker att buss är ett himla smidigt sätt att ta sig fram på, så hade jag gärna haft denna leksaksbil i större format att köra runt i redan när jag var 13. Bussarna har en förmåga att gärna vara sena under vinterhalvåret, och gärna ha en temperatur på 30 grader under sommaren. Nä, jag har hunnit tröttna på bussar och tack och lov bor jag nu med relativt lagom cykel- och gångavstånd till det mesta – vilket känns hur skönt som helst efter att ha behövt anpassa sig efter bussarna i dessa år.

 

 


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: