Brev: Långt från hemtrakten

 


4:e augusti 1955, Washington D.C.

Tack för hälsningar på två vackra kort!

Hoppas ni haft trevligt i jättestaden!

Anns adress är: 3723 Appleton Str., N. W.

Här är svalt (22°) idag och vi njuter.

Bon voyage

Hälsn.

Vera

 

Vykortet på bilden är adresserat till Anna Johansson, född i Ripsa 1903 men vid tillfället hon fick vykortet skickat till sig så var det ett hotell i New York som var hennes temporära adress. Anna, som var utbildad lärarinna, begav sig nämligen under början av 1950-talet ut på ett flertal utlandsresor och utifrån hennes pass vet man att hon besökte så väl England som Tyskland, Kanada som USA.

 

Den fjärde augusti 1955 befann hon sig alltså i New York, väldigt långt borta från hemtrakten i Sörmland. Höga tallar byttes ut mot skyskrapor, den lugna hembygden mot den livliga ”jättestaden”. Anna hade rest med Svenska Amerikalinjen över Atlanten till det land där hennes bror 37 år tidigare gick bort. Brodern Knut som emigrerade till Amerika och senare tog värvning som soldat men som dog i en olycka innan han ens kom ut i kriget, vars bortgång – eller försäkringspengarna från hans bortgång – troligen var det som gjorde det möjligt för Anna att få en utbildning.

 

Jag kan tänka mig att hennes resa var fylld av blandade känslor. Att få besöka ett främmande land med främmande städer är något åtminstone jag får en energikick av och Anna kände säkert likadant, för att säga att städer som New York inte är intrycksfulla och uppiggande skulle vara att ljuga. Samtidigt så måste tankarna på hennes brors bortgång ha varit ständigt närvarande under hela resan, men kanske fick Anna genom resan ett avslut då hon fick ett tillfälle att säga hejdå till sin bror.

 

För att läsa mer om lärarinnan Anna Johansson och även om hur en samling blir till kan ni klicka här.

 

Om ni istället vill läsa mer om Annas bror Knut kan ni klicka här för att komma till webbutställningen ”Spåren efter Knut”.

 

 


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: