Brev: Med känslor

 
 

Lisbeth är fru och mor. Hon bor i det krigsdrabbade Finland, under andra världskriget. Familjen har ont om pengar och mat, det mesta är ransonerat. Lisbeth skriver med jämna mellanrum brev till sina släktingar i Sverige och berättar om familjens liv. Dessa brev finns idag bevarade på Sörmlandsmuseum. Breven ger en insyn i en enskild familjs livsöde.

 

I ett av breven skildrar Lisbeth familjens lycka när de får äpplen skickade till sig från Sverige. Hon skriver: ”Barnen stod och stirrade och frågade om de verkligen fick äta av dem och både Eric och jag var som barn på julafton. ”. Sedan fortsätter Lisbeth med att berätta om hur de delade med sig av äpplena till sina nära och kära.

 

I ett annat brev berättar hon att Erik, hennes man är död. Han dog av hjärtproblem. Hon beskriver hur hon nu måste hitta ett arbete för att kunna försörja familjen och en ny bostad för att slippa bli hemlös som så många andra familjer blivit.

 

Vi har alla läst om andra världskriget i skolan. Vi vet vad som hände, vem som gjorde vad och vilka som vann. Men känslan kan lätt försvinna bland alla årtal och fakta. När jag läste igenom Lisbeths brev och mötte formuleringar som ”Och nu är jag ensam med barnen, som mistat den bästa, godaste och kärleksfullaste far i världen.” så är det svårt att inte känna. Breven bär inte bara på en historia om kriget och tiden. De bär på känslor, minnen och sinnesstämningar.

 
Här kan du läsa mer om samlingen Finlandsbreven.

 


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: