No news is good news: Fast...

 

… att uppfinna hjulet var ju en riktigt bra nyhet. Fantastiskt smart uttänkt även fast det är svårt att föreställa sig att det skulle varit en utmaning att komma på idén att ah vad mycket bättre ett hjul rullar än den här fyrkantiga stenen!

 

Det skulle vara en riktig bragd om Sörmlands Museum hade kommit över ett av de första exemplaren av hjulet, 5500 år gammalt från Mesopotamien, nuvarande Irak. Jag kunde dock inte hittat något sådant tyvärr, men jag hittade dock denna ganska rostiga, men söta, trehjulingen. Inte en racer precis (skulle själv inte vilja åka snabbt på den i alla fall) men nog så häftig att cykla runt på. Vem som har cyklat på den är dock oklart, det kan vara vem som helst som var född i vid 1900-talets början och som kunde cykla. Detta för tankarna tillbaka till tiden då hjulet uppfanns.

 

Vad hade man hjulet till egentligen om man inte kunde cykla, ha en cykel att cykla på eller något annat fordon? Det kanske inte var så bra nyhet på den tiden kan det nu tyckas… Det första hjulet tros ha använts som drejskiva av keramiker. Bra nyhet för dem! Flera krukor, visserligen inga cyklar men krukor!

 

Varför säger då att inga nyheter är bra nyheter? Ordspråk förklaras lättast med hjälp av andra ordspråk och i det här fallet med att den enes bröd är den andres död. Med detta menas inte att det var många som dog av att t.ex. få en drejskiva i skallen (kan mycket väl ha varit så, jag vet inte hur många säkerhetsansvariga det fanns då) utan att det som gynnar någon oftast ställer till det lite för en annan. Goda nyheter för alltså alltid med sig någonting ont, vilket inte behöver vara stort, men det finns inga perfekta nyheter. Det finns således inte heller några nyheter som endast, endast är dåliga heller. Allting händer av en anledning som så många filosofer sagt genom tiderna.

 

 
 


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: