No news is good news: Hopp

 

Jag har alltid tittat på nyheterna, och jag gör det fortfarande varje morgon. Jag tittar alltid in på Aftonbladets mobilapp för att försäkra mig om att jag inte missat något. Om jag får tid över läser jag till och med papperstidningen, tro det eller ej.

 

På grund av detta vet jag inte om jag håller med talesättet ”no news is good news”. Alla skulle nog vara överens om att man bör veta om en farlig förrymd brottsling rör sig i området, eller att en boende på ett äldreboende varit instängd i ett dygn på toaletten. Sådana saker är medborgliga rättigheter att få reda på.

 

Rättigheter, ja, men inte skyldigheter. Det är även alla medborgares rättighet att fullkomligt skita i vad som sägs på nyheterna. Om man helt och hållet saknar intresse för att engagera sig i samhället och inte bryr sig ett dugg om någon annans liv än sitt eget – då har man rätt att strunta i nyheterna.

 

Visst, men jag förundras ändå över personer som inte engagerar sig i nyheter, för även om man endast bryr sig om sig själv så kan ju nyheterna vara viktiga i jakten på självbevarelse. Om det finns giftig gas i luften där man bor, och man är helt frånkopplad från den yttre världen, då riskerar man ju sitt eget skinn.

 

Men, man ska givetvis inte ta talesättet bokstavligt. ”Inga nyheter är bra nyheter”, det gäller inte nyhetsrapporteringen. Man syftar snarare på det faktum att det vore bra om morgondagens tidning inte innehöll nyheten om att en kvinna blivit våldtagen och slagen av sin man. Det vore bra om det inte sades på morgondagens nyhetssändning att trehundra flyktingar omkommit på medelhavet i jakt på ett bättre liv. Det vore bra om en mor och far imorgon inte får nyheten att deras nioåriga son blivit påkörd av en rattfull familjefar i 40-års åldern som inte har något minne av händelsen.

 

Om de sakerna inte fanns bland morgondagens nyheter skulle det vara bra. Inte för att de ignorerades, utan för att de inte inträffade.

 

”No news is good news” är således ett uttryck av hopp om att inte behöva höra om ännu en tragedi. Och visst kan man bli trött av att höra om tragedier dag in och dag ut. Och när man precis börjat tro att allt våld och dödande är över, då inträffar något ännu värre än förut.

 

Det duger dock inte att ignorera nyheterna och på så vis slippa höra om tragedierna. Det duger inte att stänga av ljudet på teven och säga åt barnen att gå ut och leka istället. Alla, både vuxna och barn, måste se den ondska och den orättvisa om finns i världen. Det duger inte att låtsas som om världen är perfekt, för det är den inte. Och det kommer den aldrig att bli så länge vi inte vågar ta i problemen ens med en tång.

 

Skylten ovan från 60-talet, med texten, ”FÖR SJUKHJÄLPSUTBETALNING TAG TURNUMMER”, påminner mig om en situation där inga nyheter skulle kunna ses som goda nyheter. Dagligen måste anhöriga och sjuka ta emot olika nyheter och ibland känns det nog som att inga nyheter hade varit bättre.

 

 
 


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: