Tre nyanser: av skor som berättar

 

De här skorna fick mig att tänka på Hemingways sorgsna novell.

 

”Säljes: Barnskor. Oanvända.”

 

Dessa tre ord säger så mycket. Det är en tragisk historia om kärlek och förlust. Barnskorna på bilden är tack och lov använda. De är nedslitna, missfärgade och sulorna har hål i sig. 

 

Skorna kallas barnpungar och är tillverkade 1907, de är från en tid när ett par skor betydde så mycket. Du ägde ett par skor, möjligtvis två, ett par för det varma halvåret och ett par för det kalla halvåret. Detta fick mig att tänka på Cornelis Vreeswijks gamla låt ”Somliga går med trasiga skor” från 1968.

 

Somliga går med trasiga skor 
Säg vad beror det på

 

Gud fader som i himmelen bor
Kanske vill ha det så

 

                                                         (Första versen)

 

Låten handlar om olika lotter i livet och om hur vi förblir vid vår läst. En känsla av hopplöshet smyger sig fram i textraderna. En persons existens kommer inte att spela någon roll hundra år efter hens död. Allt detta illustrerar Vreeswijk genom ett par skor. Skorna är en symbol för själen, moralen och personen.

 

Just dessa små skor kom till muséet genom ett dödsbo, de har tillhört den avlidne Maud Törneros. Detta innebär att Maud sparade sina gamla barnskor till den dagen hon dog. Vad skorna betydde för Maud vet vi inte men det vi kan konstatera är att de precis som alla skor berättar en historia.

 

 


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: