Matkoma: Civilisationens fall… Och cheesecake

 
 

Å ena sidan har jag aldrig varit mycket för kulinariska experiment eller matkuriosa. Har aldrig funnit det intressant. Har aldrig funnit det nödvändigt. Jag är en biologisk varelse som äter mat av biologiska orsaker. End of story.


Å andra sidan är jag mer än en biologisk varelse – jag skulle i alla fall, liksom de flesta, vilja se mig som mer. Men min själsliga sida har ändå inte mycket till övers för mat. Jag kan skilja gott från äckligt, kanske till och med skilja guldklimparna från stenarna, men jag skulle aldrig kunna upphöja mat såsom en hel värld verkar göra. Det är dieter hit, det är dieter dit. Kokböcker säljer mer än, ursäkta uttrycket, riktiga böcker, och kockar har blivit superkändisar.


Jag såg en dokumentär en gång som beskrev hur alla civilisationer, från forntidens Egypten till antikens Grekland, genomgår cykler. Det börjar givetvis med civilisationens uppgång, vidare till storhetstid, och oundvikligen till undergången. Det fanns fler faser, men den intressanta var den sista, undergångsfasen: I varje civilisation som någonsin funnits har början på undergången alltid inletts med kändiskockar.


Det är sant! I varje civilisation har kockarna blivit överösta med pengar och kändisskap, och inom kort föll civilisationen samman. Det är logiskt när man tänker efter. När dekadensen flödar som vinet den föder; när tillräckligt många bryr sig tillräckligt lite; när maten blivit nöje istället för föda, då är det inte långsökt att tänka sig att civilisationen kollapsar under sig själv. Stöttepelarna som hållit den uppe har eroderats bort efter att dess väktare försummat sina plikter.


Jag antar att det jag vill säga är: det finns så mycket viktigare saker i världen än mat. Avnjut den föralldel, men rannsaka dig själv och fundera över ifall det faktiskt inte finns något du bryr dig om mer än mat.

***

Gör som jag säger, inte som jag gör!


Jag har inte mycket till övers för mat, men jag råkar älska desserter – i alla dess former. Bilden ovan föreställer ett pyttelitet serveringsfat med tre nivåer. Det finns tyvärr ingen information om det, men för att fatet symboliserar valfri sötsak (nybakade kanelbullar, färska blåbärsmuffins, gigantiska chokladbollar…) samt att det är så litet och sött, så var jag bara tvungen att ta det.


Vi ombeddes bifoga ett recept till detta inlägg, och eftersom jag är en gottegris, glutenintolerant och urkass på att baka, så har jag valt att dela med mig av receptet till en cheesecake (naturligt glutenfri, enbart digestivekexen behöver bytas ut, och lekande lätt att göra):

·         3 ägg

·         3 dl vispgrädde

·         1 tsk vaniljsocker

·         200g Philadelphia Ost

·         2dl socker

·         Digestive kex (utbytbart)

 

Börja med att sära på äggulorna och äggvitorna, och lägg dem i varsin skål. Vispa äggvitorna i en egen skål. Vispa sedan ihop grädden och vaniljsockret i en separat skål. Sedan blandas Philadelphia osten, äggulorna och sockret ihop i en tredje skål. Du ska nu ha tre skålar med olika innehåll.

 

Blanda sedan ihop innehållet i skålarna, men blanda i de vispade äggvitorna sist. Häll sedan ut smeten i en avtagbar form med smulade digestive kex i botten. Låt stå i frysen i ca 4 timmar. Sedan är cheesecaken klar att ätas!

 


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: