Matkoma: Fikats charm

 

Du vet den där känslan av att ha ätit alldeles för mycket, den har ett namn: Matkoma. Men ibland är det inte mat som har åstadkommit den där fulla känslan i magen. En stor fika kan räcka gott och väl för att försätta en person i matkoma.

 

Bakningen får gärna gå snabbt, vispa lite, in i ugnen och fram på fatet. Själva förtäringen däremot ska göras i lugn och ro. Det fantastiska med en fika är det sociala utbytet som den ofta för med sig. Att träffas över en kopp och tilltugg är en överlägsen umgängesform som är generationsöverskridande. Den förenar oss helt enkelt, unga som gamla.

 

Min tre år gamla släkting Nils slängde nyligen ur sig citatet: ” Ja gillar saker som e sockriga.” medan han satt och fikade. Nils tre år gammal har alltså redan funnit fikats charm. En annan person som symboliserar fika för mig är min farmor. Hon är otroligt talangfull i köket och bakar som få andra.  När jag är hemma hos min farmor och farfar väntar alltid en fikastund runt hörnet och givetvis en matkoma. 

 

Fenomenet fika kan uppträda i många olika skepnader. Det kan handla om muffins, småkakor, bullar eller tårta. Te, kaffe, choklad eller saft. Hembakat eller köpt. Det viktiga är att fika förenar människor. Denna fabrikstillverkade kompottskål i glas, har stått i centrum på familjen Alderstrands middagsbord i Eskilstuna och troligen burit upp någon form av fika under många år.

 

Här har vi lite inspiration till din nästa matkoma!

 

Snabba och saftiga BLÅBÄRSMUFFINS (20st)

 

Ingredienser:

50 gram 

smör

1,5 dl 

mjölk

2 st 

ägg

2 dl 

socker

3 dl 

vetemjöl

1,5 tsk 

bakpulver

5 dl 

blåbär, frysta eller färska

 

 

Gör så här: 

1. Smält smöret och häll i mjölken. 2. Vispa ägg och socker pösigt. 3. Tillsätt mjölkblandningen och sist mjölet blandat med bakpulver. 4. Ställ 20 muffinsformar på plåt, fördela smeten i dem. 5. Lägg några blåbär i varje form. 6. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader ca 10 minuter.

 

 
 


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: