Älskas eller ätas? En krokodil med hjul

 

Jag och min vän Linnea är 15 år gamla och befinner oss på den underbara ön Malta. Det är 40 grader ute och solen smälter allt i sin väg. Vi sitter vid det lilla köksbordet i köket och framför oss har vår snälla värdfamilj ställt två stora talrikar fyllda med gryta. Till grytan serveras som vanligt pommes frites. Vi skulle få smaka på den maltesiska specialliten kanin. Linnea tittade förfärat på köttet och frågade om hon kunde få äta något annat. Jag log, stack gaffeln i en köttbit och tog en stor tugga. Det smakade kyckling, lite salt men gott.


Det hade varit lätt att tro att det var jag som skulle vägra äta söta små kaniner. Jag som idag lever som vegetarian och att Linnea som är en stor köttälskare glatt skulle ha glufsat i sig grytan. Men det här behöver inte betyda att det inte finns någon logik i vad vi människor äter och inte äter. Tvärt om tror jag att vi i Sverige, dieternas land är ganska medvetna om vad vi stoppar i munnen. Vi väljer helt enkelt bara maten utifrån olika perspektiv. Vissa som Linnea väljer mat utifrån etik, vad känns rätt? Andra som jag tänker på miljön, vad är mest hållbart? Sen finns de som tänker på hälsan eller de som äter med ögonen. Listan är oändlig. Dagens fråga blir hur som helst: skulle du äta krokodil?


Här har du i så fall en söt liten krokodil med ovala hjul att tugga på. Leksaken kommer från Klockbergets förskola som faktiskt är Nyköpings första daghem. Daghemmet öppnades 1954 som ett resultat av barnavårdsläraren och politikern Strid Stolts arbete.  Krokodilen tillverkades av Brio och skänktes till muséet 2011.  

 


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: