Älskas eller ätas? Pass

 

 

Nej, älska att äta. Kött, det mycket omdebatterade livsmedlet, både bra och dåligt, nyttigt och onyttigt. Ska det få älskas att ätas? Jag svarar pass, för att inte själv ge mig in för mycket i den eviga debatten. Jag kan dock delge min syn på debatten.

 

Det är en mycket relevant debatt som jag tycker är mycket bra att den finns. Det finns så många argument på båda sidor om debatten att ett tydligt svar i nuläget är avlägset. Med forskare som i labb eller efter studering av människor kommit fram till slutsatser att kött både är mycket viktigt för kroppen samtidigt som det kan förkorta livet, är det svårt att helt ta sida i hur man ska bygga upp sin kost. Detsamma gäller argumentationen för eller emot köttkonsumtion med miljötänk i fokus. Att köpa in kött utomlands medför stora utsläpp av växthusgaser, likaså gör dock import av grönsaker från utlandet. Att istället handla svenska grönsaker minskar den negativa miljöpåverkan och försäkrar även garantier vad gäller arbetsförhållanden och gifter. Likaså gäller dock även svenskt kött. Vare sig det gäller kött eller grönsaker är det alltid ur miljösynpunkt bäst med KRAV-märkt. När vi kollar tillbaka på värderingar som rådde förr i tiden förundrar vi oss över hur stora klyftor det var mellan mannens och kvinnans position i samhället eller hur lite man brydde sig om miljön. Mycket möjligt är att vi i framtiden ifrågasätter vårt tänk när det gäller konsumering av mat.

 

På bilden är en mjölkkanna med tillverkningsår 1985 angivet. Den var brukad av Alli Andersson från Bjurkärr och senare såld av Barva församling.

 

 


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: