Att hitta sig själv: besvara dilemman

 

Något jag älskar att göra med mina nära vänner men även med nya vänner är att diskutera filosofiska dilemman. Diskussionerna avslöjar mycket om hur en person tänker, vilken etisk filosofi hen följer, vad personen värderar högst och om hur personen ser sig själv i ett sammanhang. Men ett filosofiskt dilemma kan självklart även användas för att lära känna sig själv. Därför tänkte jag dela med mig av min favorit men först några ord om dagens föremål, ett par fräscha badbyxor i leopardmönster tillverkade 1960. Givare och stolt ägare är Bo Thunér från Linköping.

 

Här kommer dilemmat:

 

Du och din familj ska åka bort över helgen. Din dotter är 7 år och är bästakompis med din systerdotter, som också är 7 år. Dina familjer är mycket nära och din dotter frågar om din systerdotter kan följa med på semestern. Du säger ja.

 

När du anländer till strandhuset ni ska bo i frågar flickorna om de kan ta en simtur. Du säger att de måste vänta tills du har packat ur bilen men de kan leka på stranden så länge. De går ner till stranden och du börjar packa ur bilen. Efter 5 minuter hör du skrik som kommer från stranden. Du skyndar dig till stranden och upptäcker att de inte har lyssnat på dig utan hoppat i vattnet.  Vågorna är höga och vattnet är strömt. Flickorna kämpar hårt för att hålla sig uppe, speciellt din systerdotter som inte är en lika stark simmare som din dotter.

 

Du simmar ut snabbt men när du är där ute, inser du att du inte kommer kunna få med dig båda flickorna tillbaka till stranden på egen hand. Du inser att du måste ta ett beslut.

 

Du måste bestämma vilken av tjejerna du räddar först, du har tillräckligt med kraft och energi för att rädda dem båda men du kan bara göra det en i taget. Du tittar på de två flickorna, och din systerdotter kämpar verkligen för att hålla huvudet ovanför vattenytan och du vet att om du tar din dotter först, finns bara en liten eller ingen chans att hon kommer att överleva.

 

Din dotter kämpar också men är mycket starkare i vattnet och du uppskattar att om du tar din systerdotter tillbaka till stranden först, är det antagligen 50% chans att din dotter kommer att kunna hålla sig flytande tillräckligt länge för att du ska hinna komma tillbaka. Du vet helt enkelt inte hur länge hon kommer att kunna hålla sig uppe. Vad gör du?

 

 
 


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: