Pranks: Ett moraliskt fall

 

 

Detta rep tillverkades under 1950-talet och har hängt i gymnastiksalen på Sigridslunds skola i Årdala. Där har det antagligen använts i diverse atletiska övningar.

 

En atletisk övning är bungyjump – alltså den äventyrliga aktiviteten då man spänner fast sig i ett elastiskt rep för att kasta sig ut från en klippavsats, lyftkran eller annan hög punkt. Det har cirkulerat en video på internet med ett ”prank” som involverar just bungyjump.

 

I klippet kan ett kompisgäng ses stå vid en klippavsats med en av kompisarna stående precis vid kanten. Kompisarna hejar på och killen på kanten ser aningen spänd ut. De räknar ner och när killen precis har hoppat ut från fast mark skriker hela gruppen ” Nej!”, och kastar ett rep efter killen. Killen ser alltså när han precis påbörjat ett fall på 50+ meter ett rep komma farande förbi honom – tillsynes det rep som egentligen ska sitta fast runt hans kropp.

 

Detta var alltså ett skämt och killen var aldrig utsatt för fara – men ändå kändes nog säkerligen de sekunder då han trodde att han skulle dö väldigt verkliga.

 

Frågan är hur elakt ett skämt får vara. Har dessa kompisar gått över gränsen? Man skulle kunna argumentera att eftersom killen aldrig var utsatt för ett verkligt fysiskt hot så höll sig hans kompisar på rätt sida den moraliska linjen.

 

Å andra sidan kan de potentiellt ha åsamkat deras kompis psykisk skada. Även om denna skada ”bara” är en nära-döden-upplevelse så känns det onödigt. För det ska icke förglömmas att denna person levde i tron att han skulle krossas mot marken i ett antal sekunder. En sådan händelse är nog inte så lätt att skaka av sig.

 

 
 


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: