Om jag vore ett djur: Den gyllene regeln

 

 

Denna bild från 20-talet på några flodhästar har hängt i ett klassrum på Sigridslunds skola i Flen. Där har den, tillsammans med andra bilder, hängt för att påminna eleverna om alla de fantastiska djur som finns i världen.

 

Jag önskar ofta att jag var ett djur. Då jag har två katter i familjen är det ofta en katt jag drömmer om att bli för en tid. Dessa drömmar triggas av att jag ser katterna ligga och ha det bra hela dagarna, för att sedan resa sig och äta lite, för att efter det åter lägga sig ner på en väl vald plats igen. I en modern människas stressiga liv är det förståeligt att man har dessa tankar ibland.

 

Men om jag var en katt, vad skulle jag då tänka på? Om jag var något annat djur, vad skulle jag då funder över? Det beror givetvis på vilket djur jag var. Med största sannolikhet tänker inte djur på samma komplexa vis som människor och det är den största anledningen till att jag i slutändan alltid föredrar att mina dagdrömmar om att vara ett djur förblir just dagdrömmar.

 

Jag vill kunna tänka och reflektera över världen. Att det är denna förmåga som ställt människor högst upp i näringskedjan är självklart. Jag misströstar dock över att vi trots vår goda förmåga till att tänka rationellt ibland behandlar våra meddjur barbariskt. I dessa fall skulle vi behöva ställa samma frågor som ovan: om detta djur var jag, vad skulle jag tänka och känna?

 

Det finns otaliga exempel på, milt uttryckt, bristfällig behandling av djur. Jag tänker därför inte ta upp något specifikt här – det kan man lätt hitta själv på internet om man så vill. Jag vill dock skriva att jag önskar mig en värld där människor visade lite mer empati mot djur. Det handlar inte om att alla ska bli vegetarianer. Det handlar om att man låter sig tänka igenom vad djuren går igenom. Det handlar om att ta ansvar för sin behandling av djur.

 

Om jag vore ett djur skulle jag säga till alla människor: ”Du vet talesättet ’Att behandla din nästa såsom du själv vill bli behandlad’? Det borde inte gälla enbart människor emellan.”

 

 


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: