Tv-serietips: Inget att skämmas för

 

Livet är inte perfekt.

Saker och ting löser sig inte alltid på ett magiskt vis, så som de ofta gör för karaktärer i TV-serier. Efter att ha följt serien Glee under en längre tid, där huvudkaraktären kommer in på sin drömskola trots en urusel audition och får huvudrollen i en Broadway-musikal innan hon fyllt 20, insåg jag att jag var trött på denna magi, på den naiva verklighet som skildrades.

Om du känner samma sak så har jag ett tips på en TV-serie som skulle kunna beskrivas som motsatsen till tv-serier där livet är perfekt och allting löser sig.

I TV-serien Shameless (US) möter du den dysfunktionella familjen Gallagher. Pappan är alkoholist och mamman är frånvarande, det är istället storasystern Fiona som tar hand om sina fem yngre syskon. De lever under fattigdomsgränsen och för att överleva tänjer de på sina moraliska gränser. Och vi tittare får ta del av en livsstil, en verklighet, som inte ofta skildras på våra TV-skärmar.

De stjäl, de svär, de dricker, de röker, de tar droger, de har sex, de slåss, de ljuger.

Karaktärerna är ur detta avseende knappast några som skulle kunna klassificeras som ett ”gott inflytande” för publiken. Men karaktärerna är välskrivna, de utvecklas med seriens gång och man känner med dem. Empatin flödar. Den här familjen är urfattig och bor i ett farligt område, deras liv är ingen dans på rosor och saker och ting går ofta käpprätt åt Hades hemtrakter.

Men det finns även ljusa stunder i deras liv, stunder som hjälper dem igenom de svårigheter de möter. De är inte många, de är inte stora, men de är starka. Som kärleken och lojaliteten syskonen emellan. Sådant som visar att pengar och framgång inte är det viktigaste här i livet, och det vet syskonen i familjen Gallagher. 

Likt den här litografin, som gavs till museet av Siri Klinth från Täby, är det en salig blandning av karaktärer, det är mycket naket och det är rörigt som tusan. Men helhetsbilden är vacker att titta på, om man tar ett steg tillbaka och tar in allt den har att erbjuda.

 

 
 


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: