Min förening: FRO

 

Jag tror jag gick i åttan när jag på en lunchrast ser en man iklädd militäruniform står på en stor öppen yta lite utanför matsalen på Borgmästarhagskolan. Jag har alltid varit intresserad av det militära så när denna man, Stefan Bengtsson, står där med ett leende och tittar på när diverse högstadieungdomar sitter och skrattar och har kul med en militärradio (antagligen en RA 145/146 ) så blev det nästan som att jag helt plötsligt inte var speciellt hungrig längre.

 

Han var där för att rekrytera ungdomar till Frivilliga Radioorganisationen (FRO) vilket är en frivilligkår med slogan “Radio, tele och data i samhällets tjänst”. Det FRO håller på med är väldigt olika för vem och var man är. Själv var jag med i FRO ungdom och blev utbildad av just Stefan Bengtsson med ett antal andra ungdomar i samma ålder.

 

Man skulle kunna tro att vi bara var en bunt nördar som blev utbildade i “radio, tele och data i samhällets tjänst” och ja, det är väl en del av sanningen men det är inte hela sanningen. Vi var en bunt nördar, och vi lärde oss radio, tele, och data. Men vi lärde oss också att packa rätt och klä oss rätt. Bygga bivack i sommarklimat och i snön. Vi lärde oss också att bära en bår på rätt sätt.

 

Vad vi lärde oss mer, som jag tror är det viktigaste och som är a och o i det militära och i det civila, var att SAMARBETA. Och så fick man ett gäng med kompisar med samma intressen på köpet.

 

FRO i Nyköping håller till i Dammgruvan som verkligen ser militärt ut när man kommer. Dammgruvan är inte det enda som ser eller har sett militärt ut. Skavsta var från 1941 till 1980 ‘Södermanlands flygflottilj’. Också kallad F 11 Nyköping eller enbart F 11. Min pappa växte upp i Skavsta under tiden F 11 fortfarande fanns så jag tror att hans historier om hur det var då har varit en stor del i mitt intresse.

 

Mössan på bilden är från just F 11. Den har den klassiska militärgröna färgen, och har självklart svenska flygvapnets emblem på framsidan. Mössan skänktes till museet 1980 efter nerläggning av F 11.

 

Jag tror faktiskt jag har en liknande mössa liggande någonstans. Men jag kanske bara ska hålla mig till min egna skyddsutrustning. Jag tycker ju trots allt inte direkt om att flyga.

 

 


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: