Outfit: 1800-1900

Med en svart bonjour, hög hatt och ett par smala svarta läderkängor med klack skulle jag passa bra in med ett sällskap som levde 1800-talet. Detta förutom ett undantag.

 

Det är förvisso plagg med tillverkningsår daterade ca 1800, 1850 och 1900 och dessutom gjorda av de lite finare materialen. Det är dock någonting som saknas, vilket gör att det inte alls skulle vara anständigt att bära detta förr i tiden och inte nu heller för den delen. Utan byxor och skjorta mm. kommer man inte långt och man blir ganska snabbt utpekad som en dåre och därefter socialt utfryst å samhällets vägnar.

 

Att hitta en plats och tidpunkt avsedd för klädseln blev nu svårt, men det finns ett ställe och en tid som detta är en perfekt klädsel. Något som sker varje år, i vår tid. Det är en festival som kallas Burning Man och ligger i Black Rock öknen, Nevada, USA. En festival som pågår en vecka med nästan 55 000 besökare. Det är besökare som alla klär sig på mycket speciella sätt, om de ens klär sig alls.

 

Att komma städat klädd till festivalen skulle inte uppfattas som lämpligt utan den psykedeliska klädseln ligger i fokus. I mitt teoretiska fall är det alltså en livrock med smala läderkängor och en hög cylinder på huvudet. Personligen skulle bonjouren gärna få vara knäppt när den bärs där i öknen men om den skulle sitta på en annan besökare är detta tveksamt.

 

Konceptet med Burning Man är att temporärt bygga upp en stad där folket utövar en slags gåvoekonomi, baseras på att man inte kan köpa något utan bara skänkas. Personliga uttrycksformer framhävs ordentligt och man ska hjälpas leva i nuet och hitta sitt inre jag. Deltagarna uppmanas till att följa de lagar som råder men att vissa brukar olika slags typer av hjälpmedel för att t.ex. utforska sitt inre är mycket möjligt.

 

Tveksamt är att Olof Sjöberg, som tillverkade de fina skor jag valt till min outfit, eller någon tidigare ägare till de andra plaggen skulle viljat eller ens vågat tänka att de i framtiden endast skulle passa till en mycket speciell festival vars ritual är att årligen bränna en gigantisk människostaty av trä.

 

 

Postat av: Anna Hedtjärn Wester

Vilken fantastisk bild att se framför sig, din utvalda och mycket eleganta outfit mitt ute i öknen! Lite svettigt kanske, men rätt psykedeliskt!

/ Anna

2014-02-11 @ 11:45:42

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: