Outfit: 1930

 

Jag är inte särskilt intresserad av kläder utöver att jag tycker att de värmer bra och på ett funktionellt sätt täcker delar av min kropp jag inte gärna vill åskådliggöra för den bredare allmänheten.


Med det sagt – jag finner det fascinerande att kvinnokläder generellt har varit och enligt min mening fortfarande är mycket färggrannare, roligare och intressantare än manskläder. Detta är givetvis bara min uppfattning och en grov generalisering, men att jag – som är ytterst ointresserad av mode – ändå tycker mig kunna ana denna diskrepans gör att jag inte kan låta bli att tro att den faktiskt existerar.


Ta till exempel klänningen ovan. En orange klänning med en, under sin tillverkningstid på 30- och 40-talen, nästan provocerande utformning och långa axelband som vida övervinner något manligt från samma tid. Till och med från idag.


När jag letade outfit i magasinet hängde denna klänning som tidigare ägts och, förutsätter jag, burits av Ann-Marie de Dardel, på en lång rad av lika spektakulära men ändå helt olika klänningar och kjolar. Bredvid hängde en oändlig rad av svarta eller gråa, i sällsynta fall blåa, kavajer, jackor och rockar. Trots att de flesta är över 50 år gamla tycker jag dessa två rader speglar det kvinnliga och manliga modet även idag.


Om jag, rent hypotetiskt, var modeintresserad och stod framför dessa två rader av klädesval skulle jag utan tvekan sprungit fram och tillbaka längs raden av kjolar och klänningar. Jag skulle dras till dem av färgerna och mönstren. De skriker av liv och värme medan de gråa rockarna enbart ger mig associationer till kalla, hårda stenar. Vilken fungerande människa skulle inte välja värme framför kyla?


Nej, kära modemedvetna killar, ni måste ta en bit av kakan och inte låta tjejerna dominera modet så fullkomligt. Visa lite fantasi. Utsidan ska väl reflektera insidan, är det inte det som är idén? Alltså – såvida ni inte har kalla stenar till hjärtan tycker jag att ni skippar den vita skjortan, mörka slipsen och gråa kavajen nästa gång.


Och jag? Jag passar på att glida ur mina tajta jeans som jag burit under dagen, tar på mig några mysiga sockor och hoppar ner i ett par mjukisbyxor. Värme och funktionalitet, som sagt!

 
 

Postat av: Anna Hedtjärn Wester

Det är en intressant iakttagelse du har gjort i museets magasin. Många män i historien har nog sneglat avundsjukt på sina kvinnliga bekantas färgsprakande kläder. Fullt så "tråkigt" som det ser ut vid en första anblick var det kanske dock inte alltid? Titta bara på inlägget här intill, som visar en bonjour med snygga skor och hög hatt. I mina ögon en riktigt elegant outfit!

/ Anna

2014-02-11 @ 11:39:35

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: