I tidningen: Något som ligger oss varmt om hjärtat

Bildjournalen, nr 42, 17 okt 1962, 1 kr (moms inräknad)

När jag öppnade ett nummer av Bildjournalen från 1962 var det en artikel som direkt fångade min uppmärksamhet. Kanske var det den rosa färgen, kanske var det bilden på den gigantiska soptunnan fylld med människor eller kanske var det nyfikenheten som rubriken ”Sluta kasta ut våra favoriter!” gav upphov till, något var det i alla fall som gjorde att jag drogs till just denna artikel. Det faktum att en närmare titt informerade mig om att artikeln handlade om tv-serier avgjorde sedan det hela, det här var artikeln för mig!

 

I sin artikel beskriver Nic Norberg den tillhörande bilden på följande vis:

 

”Andy Strüwer har på den här sidan på ett bra sätt illustrerat hur det hittills gått till, då det gällt att ta vara på svenska folkets TV-favoriter. Ni ser TV-chefen Nils Erik Bæhrendtz skyffla ner dem allesammans i sin för detta ändamål speciellt avsedda soptunna. Bæhrendtz har varit väldigt flitig med dynggrepen. Tunnan är vid det här laget överfull.”

 

Man kan alltså anta att åtminstone delar av den svenska befolkningen vid den här tiden inte var speciellt nöjda med hur deras TV-favoriter blivit nedskyfflade i Nils Erik Bæhrendtz soptunna. Hur ett flertal av deras favoritserier blivit nedlagda trots ett, enligt artikeln, stort intresse för dem. Och detta är ju något som är relevant även för oss i nutiden.

 

Nu i post-jultider så är åtminstone mina tankar fortfarande fyllda av julmat, julklappar och Kalla Anka. På julafton kom frågan om hur länge ”Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul” egentligen visats på julafton upp och svaret visade sig, efter en snabb konversation med min bästa vän Google, vara sedan 1960. Men vid ett flertal tillfällen så har SVT velat ta bort programmet, eller åtminstone byta ut delar av det, men icke sa Nicke, Sveriges befolkning kunde absolut inte gå med på detta och SVT har fått ge vika gång efter gång. Vi har alltså kunnat påverka vad som visas på våra TV-apparater, till skillnad från 60-talet då Nils Erik Bæhrendtz och Sveriges Radio-TV tydligen utnyttjade sin ställning som monopolföretag gällande TV och skyfflade ner favoriterna i soptunnan, enligt Nic Nordberg.

 

Detta engagemang visar att TV-serier, ja det är något som ligger oss varmt om hjärtat såväl då som nu.

 

 




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: