Lärare: En god bokVi har alla haft lärare genom våra liv. Lärarna som lärde ut genom att göra. Lärarna som lärde ut genom att säga. De som nästan brutalt försökte trycka in informationen i ditt huvud, och de som lugnt men med all sin makt såg till att du förstod.

 

Vi har alla haft den där speciella läraren som mer kändes som en förälder än en lärare. En lärare som du inte bara gick till med matteproblem. Hen lärde inte ut bara när hen försökte – utan genom att bara vara snappade man upp lärdomar.

 

Vi har alla också haft den där läraren som snarare verkade försöka kväva din nyfikenhet än föda den. Den där läraren vars lektioner du inte allt för sällan fantiserade om att högljutt rusa ut från. Den där läraren som sänkte dig istället för att höja dig.

 

Förhållandet mellan bra och dåliga lärare varierar från person till person. Vissa har till övervägande del haft dåliga lärare, andra har till övervägande del haft bra lärare. Bra och dålig är förresten subjektivt. Vad någon uppfattar som en bra lärare kan någon annan uppfatta som den allra värsta sorten. Faktum är i alla fall att man kommer stöta ihop med lärare som man fungerar sämre med.

 

Och när du befinner dig i en situation där du frånhålls för dig viktig information på grund av lärarens brister då kan det kännas nära till hands att ge upp. Att strunta i allt. Men det går inte för sig! Så vad ska du göra när du stöter på den där dåliga läraren, och du inte vill gå miste om viktiga lärdomar?

 

Jo, du måste föda sin nyfikenhet själv. Du måste leta efter andra sätt att lära, du måste vara öppensinnad och lyssna på andra – då kommer kunskapen och insikterna av sig själv. Det krävs givetvis arbete från din sida för att vara receptiv för dessa intryck, men det krävs ett utbyte även när du blir lärd av en bra lärare. Men var ska du då finna denna kunskap, var ska du lyssna efter dessa intryck, var ska du leta reda på insikterna?

 

I en god bok, givetvis. När människor omkring dig sviker dig, när du inte finner råd och bot någonstans finns inget bättre alternativ än att vända dig till böcker. Genom att hänge dig åt boken, och öppna upp dig själv på ett sätt som till att börja med kan kännas ovant, så kommer du att upptäcka en värld som inte bara kan erbjuda dig substitut för dåliga lärare, utan som kan erbjuda något mer – något unikt. En bra bok fyller inte bara ditt huvud med tankar och idéer – den liksom äntrar ditt inre och bänder och rycker och kanske tillslut helt omformar dig och ditt tankesätt.

 

Om du ger böcker chansen kan de upplysa dig, beröra dig, engagera dig, roa dig, chockera dig, förstöra dig och återuppbygga dig. Du måste erkänna att även de allra bästa lärare du haft står i lä där.

 


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: