Här är föremålet: Marikas val

 
 

Hypoteser är just hypoteser av en anledning, för det är inte alltid de är korrekta. Mina hypoteser från förra veckan visade sig vara just det; inkorrekta. För föremålet på bilden ovan visade sig varken vara en kärnhusborttagare eller en näspetarhjälpare.

 

Som mitt idérika val av titel redan avslöjat så är föremålet på bilden en mungiga.

 

Och vad sjutton är då det, var min första tanke.

 

En mungiga är ett blåsinstrument som används även idag och då kanske främst associeras med folkmusik. Och helt plötsligt så känner jag mig inte ett dugg allmänbildad.

 

Mungigan fungerar på så vis att man håller den intill munnen och knäpper på stålfjädern i mitten av järnöglan, då frambringas en ton och munnen fungerar sedan som en resonator (tänk dig resonanslådan på en gitarr) och ljudet förstärks. Det finns förstås modernare varianter, av modernare material, men mungigan på bilden består just av en stålfjäder i en järnögla.

 

Tyvärr så finns det inget tillverkningsår angivet i museets register, men då mungigan förvärvades den 26 september 1916 så hade jag åtminstone rätt om det faktum att föremålet är äldre än att det är från 1900-talet slut. Det får mig att känna mig åtminstone lite bättre över mina felaktiga hypoteser.

 

Och kanske skulle det faktum att det initialt okända föremålet låg på samma avdelning som bland annat en fiol varit en ledtråd i största slag, men olikt Sherlock Holmes är mitt öga otränat när det kommer till jakten efter ledtrådar och jag missade det helt.

 

 


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: