Moralpanik: Inte tjat, utan lärdom


”Sparsamheten är en instinkt. En god instinkt”
Vi alla har väl vart med om när våra föräldrar ständigt tjatar om hur viktigt det är att vi lär oss spara, ända sen barnsben. Dom säger hela tiden att det kommer gynna oss o framtiden och att det är något vi kommer ta nytta av. Medans vi ungdomar hellre använder pengarna vi får till att spendera på något vi tycker är kul eller som vi tycker om.
 
Vuxna vet alltid bäst, det är ju det vi fått höra. Och jag har många gånger känt och vetat att det inte stämmer för fem öre, men deras hets kring att spara är något de faktiskt får ett poäng för. Det är så viktigt att vi sparar när vi väl växer upp, vi måste lära oss att pengar inte finns framför oss så fort vi ser att vi vill ha något. Det dom faktiskt vill lära oss är att vi inte kan gå och ta lån så fort vi vill spendera pengar vi inte har, för det leder bara till ännu mindre pengar och ännu mer panik, stress och ångest. Deras poäng med allt tjat är ju faktiskt att vi ska spara ihop – till det där roliga vi vill göra eller till den där fina tröjan vi vill ha. Deras poäng ligger inte i att vara jobbiga, utan att lära oss.
 
Denna plansch visar exakt det. Det är en god instinkt att spara pengar, att inte slösa dem på onödiga saker utan hellre spendera sparpengarna på något man tycker om. En lärdom vi borde ta åt oss ordentligt utav.

 


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: