Moralpanik: om sexuallitet

 

Hur många sexuella läggningar finns det? Om vi tittar i boken ” En tjej och en kille” är svaret en, det finns en läggning och två kön. Det är en sexualupplysande bok, tryckt av Liber år 1970.  Vi får hoppas att ägaren Gunnar Sellberg inte lyssnade allt för mycket på vad boken sa. För lyckligtvis har vi kommit en bit längre när det gäller sexualupplysning sen dess.

 

Moralpaniken kring hbtq (homosexuella, bisexuella, transpersoner och queer) finns fortfranade kvar men idag skulle det inte vara acceptabelt att skriva en bok om sexualupplysningar utan att ens nämna att det finns fler läggningar än hetrosexuallitet och att det finns fler kön än man och kvinna. Jag hoppas i alla fall att sådana böcker inte skulle få publiceras idag. Men ibland blir tror jag dock att samhället har kommit längre än vad det har. Vi får inte glömma bort att bara förra året gjordes samkönadeäktenskap olagligt i Australien och bara några dagar innan dess kriminaliserades homusexuallitet i Indien. Om vi vänder blickarna mot vårt eget land kan vi se att moralpaniken frodas även här.  

 

1979, dvs 9 år efter bokens tryckning  avskaffade Socialstyrelsen homosexualitet som sjukdomsbegrepp. Det innebär att man efter 1979 inte längre kunde sjukskriva sig för homosexualitet.Trots det har vi ett parti i riksdagen som uttrycker sig homofobiskt gång på gång.  Sverigedemokraternas ordförande i Härryda, menar att Homosexualitet är onaturligt och orent. Vidare kan vi även konstatera att transsexualitet fortfarade klassas som en psykisksjukdom. Att staten inte kan erkänna att det finns fler än två kön är oförståligt. Och att en person som inte vill identifiera sig med det kön som står i hens pass skulle vara psykisktsjuk är oförsvarbart. Låt oss lämna moralpaniken bakom oss och enas kring att alla människor har rätt till sitt kön och sin läggning oavset.

 

 


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: