Albumtips: Some Girls

 

På bilden finner man ett flertal tavlor, vilka alla är porträtt av kvinnor. Det kan kanske tyckas att det bara är några flickor/damer men i allas liv finns något stort. Samma är det med The Rolling Stones album Some Girls, 1978, som är ett av Stones väldigt många studioalbum. Det är inte albumet som man i första hand tänker på när man hör bandet nämnas men det är ändå ett av deras bästa. Till skillnad från t.ex. Let It Bleed, 1969, och Sticky Fingers, 1971, innehåller albumet inte några jättestora egenskrivna klassiker men när jag kollar igenom låtlistan kan jag heller inte hitta en dålig låt. Det är sammanlagt 10 låtar som alla många gånger har varit med i repertoaren till olika konserter, vissa är med konstant.

 

Albumet inleds med låten Miss You, en discoinfluerad låt som alla vill sjunga till men utan att lyckas då det för de flesta kommer att låta förfärligt i refrängen. Bäst gör sig låten ändå live och allra bäst på Sweet Summer Sun, 2012, https://www.youtube.com/watch?v=YI-OzM0dy30.

Nästa riktigt bra låt i albumet är Just My Imagination (Running Away With Me), en låt skriven och först inspelad av den amerikanska soulgruppen The Temptations 1970. Redan så här tidigt har man kommit djupt in i albumet och vill inte sluta. Den fjärde låten är titellåten och det känns nu som att albumet är på sin topp.

Jag har dock en kärlek till The Rolling Stones i deras äldre dagar och lyssnar därför helst på låten från deras livekonsert från Beacon Theatre 2006 där de har fått till ett riktigt schyst men enkelt sound till låten, https://www.youtube.com/watch?v=92sEgZSmPbY.

På samma konsert framför gruppen den sjätte låten från albumet. Det är Far Away Eyes och är min favoritlåt från albumet trots det starka countryinslaget. Deras framförande av den på Beacon Theatre är värd att kolla upp, men musikvideon är dock nummer ett, https://www.youtube.com/watch?v=VyK1bZZ7E-s. Mick Jaggers ansikte är oemotståndligt och i denna musikvideo klargörs detta extra tydligt. Albumet är fortfarande på topp enligt mig och det fortsätter in i slutet tack vare Beast of Burden, den näst sista låten på albumet. Det är mest kända Rolling Stones låten från Some Girls-albumet, speciellt bland alla 40-åringar tack vare Bette Midler som spelade in en cover på låten 1983.

 

För att nu inte förstöra min tes om att Some Girls-albumet är något extra får jag inte släppa vad jag nämnde i inledningen om de porträtterade kvinnorna. Ett exempel på en stark personlighet åter finns i ett foto av Ingrid av Sverige från 1933. Hennes far var Gustaf VI Adolf och hennes mor Kronprinsessan Margareta. Hon blev drottning av Danmark 1947. Fotografiet skänktes till Sörmlands Museum av Göran af Klercker.

 

 

 


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: