En resa: Ta bussen till kontinenten eller stanna i världens fjärde bästa resmål

 

 

På slutet av 1800-talet och tidigt 1900-tal började de lyckligt lottade svenskarna som hade det bättre ställt ta semester på sommaren och många köpte sommarstugor. Arbetarna fick dock vänta tills den 8 juni 1938 när Sverige äntligen antog sin första semesterlag. Då fick alla arbetare rätt till två veckors ledighet. Men bara ett år senare, 1939 började andra världskriget vilket gjorde att svenskarna skulle få vänta ytterligare några år innan de kunde resa runt i världen.

 

På bilderna kan du se två av de första turistresorna söder ut efter kriget. Resorna arrangerades 1948 av Bröderna Molins Omnibustrafik i Eskilstuna.  Den ena bilden är tagen vid St. Gotthardspasset i Schweiziska alperna på väg mot Italien. Den andra resans destination kan du nog lista ut själv. Nils Eriksson var chaufför på båda resorna och om du kollar noga kan du se att han även finns fångad på båda bilderna. Den pigga fotografen var Olle Brennius som har tagit många fina bilder till museet.

 

Att resa utomlands på semester blir bara vanligare och vanligare. Och vårt eget land klarar sig faktiskt bra i konkurrensen. Sverige har blivit utsett till världens fjärde bästa resmål 2014 av reseguideförlaget Lonely Planet. I motiveringen framhävdes Sveriges kulturrikedom och det svenska kökets förmåga att använda närproducerade råvaror. Första plats gick till Brasilien som har Fotbolls-VM att stoltsera med. Men fjärde plats är inte fy skam, värt att minnas nästa gång du vill klaga på kylan. Om inte det hjälper så kan du ju alltid ta bussen till kontinenten också!

 

 


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: