Tre boktips: Young adult

 

Jag älskar böcker och jag älskar att läsa, ändå är det något som jag gör allt för sällan. Nyårslöftet var dock att läsa mer, vilket jag den här våren faktiskt har gjort. En av de böcker jag har läst i vår, The Perks of being a Wallflower, är ett av mina boktips medan de andra två, Hungerspelen och Imorgon när kriget kom, har stått i min bokhylla en längre tid.

 

Det som jag tycker så mycket om med böcker är att de, likt tittskåpet från mitten av 1700-talet på bilden, har så många olika nivåer, så många olika lager. Man kan läsa böckerna som nöje, eller så kan man gå djupare och se till budskapen författaren försöker förmedla eller tankarna som innehållet ger upphov till. Och kanske främst av allt så tycker jag om det faktum att jag kan läsa och tolka en bok på ett sätt, medan du läser och tolkar samma bok på ett helt annat sätt, på ditt sätt.

 

The Perks of being a Wallflower

av Stephen Chbosky

 

Har du någonsin känt att du står vid sidan om ditt eget liv och inte deltar, utan snarare observerar hur alla andra lever sina liv? Även om du inte har det så tror jag att du skulle ha nytta av att ha läst den här boken, av att få befinna dig i Charlies hjärna i ett par hundra sidor och se världen så som han ser den.

 

Charlie är en ”wallflower”, han är blyg, opopulär och deltar inte riktigt i sitt eget liv. Han observerar istället andra och spenderar majoriteten av sin tid instängd bland sina tankar. När han träffar Sam och Patrick får Charlie för första gången känna sig inkluderad i någonting och med deras hjälp tar han sig sakta bort från åskådarplatsen och börjar delta i spelet, också kallat livet.

 

Boken handlar om att bli huvudkaraktären i sitt eget liv, om att inte glömma bort att leva.

Något som vi alla kan behöva bli påminda om ibland.

 

The Perks of being a Wallflower är uppbyggd på ett litet annorlunda sätt, hela boken består nämligen av ett flertal brev som Charlie skickar till en anonym mottagare. Detta gör att boken är väldigt lättläst, men också att man får ta del av allt som Charlie känner och tycker. Personligen gjorde det att många tankar väcktes till liv, då Charlie är otroligt klok och har ett lite annorlunda perspektiv på saker och ting, och det kändes som om man fick ut väldigt mycket av varje kapitel man läste.

 

 

Hungerspelen

av Suzanne Collins

 

De flesta av er har säkert hört talas om den här dystopiska succéserien. Om Katniss som deltar i Hungerspelen, där man gör allt för att överleva. Spelen där 24 ungdomar, vissa mer barn än något annat, stängs in i en arena och bara en av dem kommer ut levande, vinnaren.

 

Det är något förvånansvärt uppfriskande med den här triologin om ett spel där barn dödar barn. För det är inte denna makabra akt som är det centrala, när man ser till hela triologin, utan anledningen bakom den. Det handlar om den styrande regering som använder dessa årliga hungerspel för att hålla invånarna i schack. Det handlar om en sextonårig flicka som offrar sitt liv för sin systers. Det handlar om att inte någonsin ge upp, att slåss in i det sista för det du tror på.

 

När någonting blir så där riktigt, riktigt populärt kan man ibland känna att man vill avskärma sig från det hela, att man inte vill vara delaktig i en sådan hypersensation. När det kommer till just Hungerspelen uppmuntrar jag dock er som tänker i dessa banor att tänka om, för böckerna är så relevant för den tid vi lever i och de är så bra skrivna, med ett högt tempo och skickliga lösningar, att man inte vill sluta läsa.

 

 

Imorgon när kriget kom

av John Marsden

 

Du vaknar upp en morgon och beger dig hemåt efter att ha spenderat några dagar campandes ute i naturen. När du väl kommer hem inser du dock att alla har försvunnit, det finns inte ett spår av liv. Elektriciteten är avstängd, djuren är döda eller fastbundna och det känns som om allting ekar. Medan du och dina vänner har varit på er campingresa har ditt hemland blivit invaderat och ett krig har utbrutit.

 

Det här är precis vad Ellie och hennes sex vänner återvänder till efter deras campingtur. Nu måste de göra allt de kan för att överleva i vildmarken, i dalgången som lokalbefolkningen kallar för Helvetet, samtidigt som de försöker ta reda på vad som har hänt med deras familjer. Resultatet av deras viljor, om överlevnad och hämnd, blir att gruppen av vänner slutligen övergår till en gerillagrupp. För läsaren innebär det action och spänning som man kan relatera till, även om man själv inte har någon direkt erfarenhet av krig, gerillagrupper eller ens camping, för den delen.

 

 

 


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: