Fars dag: grattis för vadå?

 

I en undersökning som ungdomstidningen Kamratposten gjorde frågade man barn,  vem barnen helst talar med när de är ledsna. De flesta ville prata med sin mamma och bara 5,4 procent svarade ”pappa” – och placerade fäderna på en femte plats. Undersökningen visade att barnen hellre lät bli att prata om problemen än att prata med sin pappa. En rimlig förklaring till det här skrämmande resultatet är att Svenska pappor är föräldralediga i mindre utsträckning än mammorna, jobbar oftare heltid och vabbar mindre.

 

Kommer ni ihåg när ni var små och skulle leka ”mamma, pappa, barn”? En förövrigt väldigt exkluderande och normativ lek. På mitt dagis ville ingen vara pappa. Det var ju jättetråkigt att bara ligga på soffan och låssas läsa tidningen man fick ju knappt prata. Vi löste situationen genom att ha två mammor i familjen istället och strunta i pappan. Vi lekte alltså mamma,mamma barn. Det var helt enkelt lättare för oss femåringar att föreställa en familj med två aktiva mammor än en familj med en aktiv pappa.

 

Så visst. Ni kanske gav oss liv. Ni fyller en biologisk funktion. Ni kanske är pappa till ett barn som har legat i en kuvös som denna. Kuvösen är gjord 1960 av Aga och har använts av Nyköpings Lasarett. Personalen på sjukhuset kallade den för ”tunnan” men det var en dyr tunna. Inköpspriset var 3500kr vilket motsvarade fyra månadslöner för en sjuksköterska. 

 

Men snälla försök att fylla en funktion i barnens liv även efter kuvösen. När ni tar ett lika stort ansvar för era barn, när i vabbar, när ni är föräldralediga och när era barn vill prata med er så kommer jag gratulera på fars dag.

 

 
 


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: