Mina Laster: Sitta i sängen

 

Just nu ligger jag i min säng och skriver. Faktum är att jag sitter i min säng ganska ofta. Eller halvligger kanske egentligen är mer korrekt att säga. I vilket fall som helst så sitter/halvligger jag här bl.a. när jag läser, gör läxor, kollar på tv-serier och spelar Nintendo DS. Ibland spelar jag till och med trumpet i sängen, eller försöker åtminstone.


Det är väl egentligen inte speciellt bra för ryggen, så varför gör jag det då? Tja, den enkla anledningen är väl antagligen att mitt skrivbord alltid är belamrat med en stor hög med saker. Det blir liksom lite svårt att sitta där och göra läxor om man, som jag, inte tycker särskilt mycket om att städa. Att jag dessutom tycker att min säng är väldigt skön hjälper ju inte direkt…


Jag vet dessutom att det inte heller skulle hjälpa om jag hade en säng som den här stora mahognysängen från 1840-talet. Den är 180cm bred och har snidade ornament och en ställning för att hänga en sänghimmel på. Vem skulle inte vilja ligga kvar i den hela dagen?


Sängen stod tidigare på Åkers Styckebruk och lämnades in till muséets samlingar redan 1916 av Gustaf Adolf och Jeanne Nyblaeus. Från början tillhörde den dock grevinnan Augusta Posse (född Hägerflycht) från Trosa. Hon levde mellan 1815-1911. Hon ägde bl.a. Åkers Styckebruk och Näsby slott som hon ärvde av sin första man, Ludvig Berg. Efter att han dog 1881 gifte hon sig två gånger till, första gången med greven Arvid Posse och andra gången med en brittisk legionssekreterare vid namn Audley Gosling. Förutom det här har jag inte hittat mycket annan information om henne. Jag har till exempel inte lyckats ta reda på om hon tyckte om att sitta i sin säng. Fast med en sådan cool säng tror jag nästan att hon gjorde det.

 

 
 


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: