Rosa: En färg med många nyanser

 

Rosa är en färg som genom tiderna har haft minst lika många betydelser som nyanser. Den återfinns på teserviser, inom politiken som en symbol för feminismen, på modekläder, i cancerkampanjer, på världens elakaste fiktionella lärare, på babykläder och i folks hår, bara för att nämna några exempel.

 

Rosa är en färg som många idag förknippar med tjejer (varför en färg nu överhuvudtaget ska behöva tilldelas ett kön?) men faktum är att det inte alltid varit på det sättet. Under 1800-talet ansågs rosa vara en ”maskulin färg” medan blå, som numera anses vara maskulin, då ansågs som mer feminin. Detta innebär att färgen på den här hattens band borde ha varit relativt ny för en damhatt på den tiden, eftersom hatten är ifrån tidigt 1900-tal.

 

Hatten, som är gjord av halm, tillverkades av Hedvig Sandberg från Nyköping, tillhörde Maria Ahlstrand och har bland annat använts på ett bröllop.

 

Varför hon valde att ha just ett rosa band på hatten är nog ganska svårt att ta reda på. Var hon modemedveten? Kanske det. Hjälpte hon till att stödja bröstcancerforskning? Antagligen lite för tidigt för det med tanke på att det Rosa Bandet kom först under 90-talet. Hade hon läst Harry Potter och hade Dolores Umbridge som favoritkaraktär? Definitivt för tidigt och helt klart omöjligt på alla sätt och vis. Tyckte hon att det var en fin färg? Antagligen.

 

I vilket fall som helst är färgen rosa, på gott eller ont, en väldigt laddad färg i dagens samhälle.

 

 

 

 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: