Min favoritlek: Maffia

 

Maffia är en psykologisk rollspelslek som kan få dig att både skratta och skrika. Första gången jag lekte maffia, var på en utbildningshelg med Sveriges Ungdomsråd . Ni kan tänka er att diskussionerna blev rätt livade när ett gäng debattglada ungdomar skulle hålla försvarstal för att bevisa sin oskyldighet och  enas om vem som skulle hängas.

 

Det finns lite olika varianter av leken men den vanligaste är att minst 8st spelare samlas och att en spelledare utses.  Spelledaren deltar inte i själva spelet, utan agerar istället som lekledare. Spelledaren delar slumpmässigt ut resten av rollerna som är maffia, läkare, detektiv/polis och bybor Vilken roll respektive spelare har är hemligt.

 

De som är goda kommer att försöka ta reda på vilka av spelarna som är maffia, medan maffian kommer gör allt de kan för att inte bli avslöjade. Det tar en stund att förklara reglerna men när man väl är i gång så är det värt det.


När jag såg Trolle Löwens gamla jaktmössa från 1900 i arkivet tänkte jag inte på jakt. Jag tyckte att mössan såg ut som en riktig detektivmössa, typ en sån som Sherlock Holmes har.  Mina tankar gick därför till detektiven i maffia.


En anledning till att jag gillar leken så mycket är att alla får vara med och tvingas prata.  Det kräver inte heller någon utrustning., vilket är både billigt och smidigt. Här kommer en länk som förklarar reglerna. Lycka till!


http://www.maffiaspelet.se/hur-spelar-man

 


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: