Valfeber: Vad ska man göra emellan valen då?

 

Oavsett om du är nöjd med valresultatet i kommunfullmäktige, landstinget och riksdagen, tror jag att vi alla kan enas om en sak: "Phuu, vad skönt det är att det är över!". Så känner i alla fall jag. Visserligen är jag otroligt intresserad av politik. Det är vad jag pratar om, vad jag jobbar med och vad jag läser om i fall jag får chansen. Men vem säger att valdemokrati är det enda sättet att påverka politiskt?

 

Jag har arbetat politiskt i ungdomsfullmäktige sedan jag var 15. Vi representerar inget parti,  vi representerar Nyköpings ungdomar. Tillsammans har vi lyckats driva igenom många politiska frågor som har gjort Nyköping till en lite bättre plats för alla. Allt ifrån billigare bussar till en öppen graffitivägg och utbildning mot rasism.

 

Valet är vart fjärde år men du kan påverka politiskt varje dag oavsett ålder! Du kan skriva en motion (förslag) till ungdomsfullmäktige, ett medborgarförslag till kommunfullmäktige, starta en förening eller en tidning, anordna en manifestation, skriva till politiker och få svar, begära ut allmänna handlingar (t.ex. rektorns mail), göra en namninsamling eller mycket mycket mer. Så även om du inte fick rösta i år är det inte kört. En person som är över 18 har bara tre demokratiska rättigheter mer än en person som är under 18 och de handlar om offentliga val. Visst hade en rösträttsålder på 16 år varit nice men så länge kan du roa dig med att påverka genom dina många rättigheter.

 

På bilden kan du se en cool liten nalle som jag hade valt att använda som symbol om jag skapade ett eget parti.  Blommor känns lite tråkigt, dessutom vissnar de ju också. Nallen är köpt 1996 på H&M i Nyköping och kostade 30 kr.  Det var en present från mamma Ljungkvist till sonen Daniel. Så håll utkik efter nallen i kommande val.

 

 


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: