Valfeber: Var det bättre förr?


Det finns många som hävdar att det var bättre förr. Stämmer det verkligen? Nej, jag skulle nog inte riktigt säga det. Vare sig man går tillbaka 50, 100 eller 1000 år så var det mer orättvisor, mer sjukdomar och mer våld. Mer hemskheter helt enkelt. Vad är det då som får folk att säga att det var bättre förr? Kanske är det eftersom saker och ting var enklare då? Nu så här i valtider finns det nog gott om folk som skulle tycka att det var skönt om det gick lite enklare till.

 

På den här skolplanschen ser man ett exempel på hur det kunde se ut på en vikingatidagård. Under vikingatiden var saker och ting självklart annorlunda jämfört med idag, inte minst när det handlade om hur man bestämde saker. Två gånger om året höll man ting och alla fria män som bodde i området förväntades vara där. På tinget bestämde man gemensamt lagar och regler som alla skulle förhålla sig efter.

 

Det här kanske låter som ett väldigt enkelt system men man ska ha i åtanke att ”fria män” innebar just män som var fria, till skillnad från trälar och kvinnor. Det var först 1919 som kvinnlig rösträtt infördes i Sverige - vägen dit var både lång och snårig.

 

Det här tycker jag är en av tjusningarna med historia, att man kan se hur olika saker har utvecklats och förändrats över tid och hur människor lär sig av sina förfäders misstag.

 

Så vart vill jag komma med den här texten? Tja, jag antar att min poäng är att saker inte nödvändigtvis är bättre bara för att de är enklare. Ibland måste man ta sig igenom de taggiga buskarna för att komma fram till de godaste hallonen, eller något sådant.

 

 


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: