Slå sönder en norm: En atletisk kropp

 

Ett fotbollsspel som det ovan tillverkat på 60-talet har vi alla säkert sett någon gång. Dessa 22 plast- eller träspelare ska sparka bollen i motspelarnas mål. Trots att just detta spel som sagt är över 50 år gammalt har inte särskilt mycket förändrats till dagens spel: spelet är på en grön plan, det är samma teknik med stänger som styr spelarna och spelarna är av manligt kön. Det sistnämnda är ett symptom på en sjukdom i samhället.

 

Denna sjukdom är givetvis större än att enbart gälla fotbollsspel. Jag har uppfattningen att hur mycket mer jämställt samhället än blivit på 50 år så är den atletiska kroppen fortfarande väldigt sällan en kvinnokropp. Allt från superhjältar till verkliga idrottsstjärnor – väldigt få kvinnliga sådana får uppmärksamhet. De kvinnliga superhjältar som finns har oftast inte särskilt atletiska kroppar, detta givetvis för att vältränade kvinnor inte anses attraktiva. Istället har de ofta smala midjor, stora bröst och en väl accentuerad rumpa. Detta tvärtemot män, som ska vara oerhört vältränade för att se attraktiva ut.

 

Denna diskrepans mellan könen beror av en ond spiral där det tidigt graveras in i allas hjärnor att kvinnor ska se ut på ett sätt, och män på ett sätt.

 

För att lösa detta måste vi för det första acceptera att människokroppar ser olika ut. För det andra måste vi se till att hylla vältränade kvinnor lika mycket som vältränade män. Detta innefattar reklam, leksaker och ja, fotbollsspel. Detta skulle ge unga tjejer förebilder att se upp till och kanske vara ett steg på vägen till att bryta den onda trenden av stigmatisering gentemot atletiska kvinnor.

 


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: