Identitet: Att inte vara en individ.

 

 

Kan du förställa sig känslan om någon skulle ta hela din identitet ifrån dig?

 

Under judeförföljelsen fick alla judar ett J stämplat i sitt pass. En liten bokstav som kom att förvandla dem från individer till boskap utan identitet. Hade man ett J i sitt pass så var man bara jude och inget annat. Bara jude. Utan namn och personlighet. En vara helt enkelt. En misslyckad produkt.

 

Den här stämpeln är egentligen en sifferstämpel och kommer från 1950 så den har nog inte använts till att stämpla judepass med men den kan iallafall representera principen att beröva människor deras identitet med bara ett stämpeltryck.

 

De flesta människor vet ju hur hemskt det är när någon inkräktar på identiteten. Din identitet är det som gör dig till just den du är. Den som du identifierar med. Ditt namn, det som du är bra på, det som du tycker illa om och hur du klär dig. Vem du är, helt enkelt. Jag kan nästan inte tänka mig någonting mer fruktansvärt än att bli berövad min identitet. Helt plötsligt är du bara jude, bara transa, bara svart eller bara handikappad. Det här i grunden ren och skär mobbning och det något som återkommer både genom historien och i dagens samhälle. Kanske är det för att det är så mycket lättare att vara överlägsen en människa utan identitet. Vi vill vara överlägsna. Vi vill överleva konkurransen. Konkurransen om vilka vi är.

 

Hej människa. Hej sak. Hej varelse. Hej en av alla saker.

 

Alla människor har rätt till sin identitet. Alla varelser har rätt sin identitet. Alla.

 

 
 


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: