Monarki: Ipsa Scientia Potestas Est

 
 

Idag har inte vår svenska monarki någon status. Visst alla i Sverige känner till dem, och de har i många fall blivit så folkkära att media känner att de har rätt att skämta om t.ex. kungens dyslexi med att populärt kalla honom kungen. Men status kan man inte säga att det har.

 

De får inte rösta eller yttra politiska åsikter. De måste fortfarande tillhöra den protestantiska tron (alltså de behöver väl inte tro nu för tiden men de måste fortfarande tillhöra den). De har inga friheter eller rättigheter. De har inte ens makt längre. De bara finns.

 

Den makten finns hos folket nu.

 

Det var inte längesen dock som makten log hos vår monarki, vår adel, vår överklass. Inte bara makten att styra och ställa, men makten att ha rättigheter som vissa än idag kämpar för. Kunskap, är enligt mig den viktigaste makten. En av mina hjärtefrågor är skolan, och en rättighet som i alla tider folk att få leva utan.

 

Den rättigheten har länge enbart legat  hos monarki och andra högt uppsatta människor, och än idag så har inte alla rätten att få gå till skolan, få kunskap, få lära sig.

 

“Ipsa scientia potestas est” betyder “knowledge itself is power”. Vilket du kan ha googlat redan när du såg rubriken, för vi har den förmånen. Jag hittar tyvärr ingen svensk översättning men den pålitliga källan Google translate säger att man kan översätta det till “Kunskap i sig är makt”, vilket jag tycker är en korrekt översättning.

 

Vi säger oftast “kunskap är makt”, och oftast tappas det första ordet “ipsa”, men jag föredrar den längre varianten.

 

Jag tycker det finns två tolkningar egentligen av den frasen. Att kunskap är makt, makt kommer från kunskap och utan kunskap har man ingen makt. Eller att kunskap och makt går hand i hand på det sättet att utan makt har du inte kunskap. Den andra tolkningen var san länge, och är än idag. Malala Yousafzai är en av dagens kämpar för flickors rätt till skolgång.

 

Jag tycker att den här jordgloben jag valt definitivt hänger ihop med texten. Namnen på den är till och med på latin som har varit ett exklusivt språk länge. Den är tillverkad 1779 i Stockholm och donerades till Nyköpings högre allmänna läroverk.

 

Upplysningstiden är väl egentligen en perfekt representation för rätt till skolgång och kunskap, men det var en början till kunskap.

 

 


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: