På tal om sex: När, var, hur och varför?
Det finns (och har alltid funnits) många sociala regler och nedskrivna lagar när det kommer till sex och de har sett väldigt annorlunda i olika kulturer och under olika tidsperioder. Med vem får du ha sex? Hur gammal måste du vara för att ha sex? Hur ska du ha sex? Varför ska du ha sex?
I Angola är det lagligt att ha sex redan vid 12 års ålder (way too young!) medan man i Tunisien är tvungen att vänta tills man är 20 (meh, that law must’ve been broken sooo many times). Förr i världen var giftermål mer eller mindre ett krav för att få ligga. Speciellt för kvinnor. Gjorde man det innan man var gift sågs man som en skam för familjen, även om det hade skett mot kvinnans egen vilja. Det här synsättet bottnar väl egentligen i alla myter som omger oskulden och ser den som något slags medicinskt tillstånd. Egentligen är det inte mer än en social konstruktion för att förtrycka folk (och allra mest kvinnor).
Idag har de här reglerna, i alla fall i vårt västerländska samhälle, förändrats en hel del. Till exempel förväntas man förlora den så kallade ”oskulden” tidigt och att vänta till brölloppsnatten är det inte många som gör längre. Det är viktigt att vi kan vara öppna när det kommer till sex och ge alla en chans att utforska sin egen sexualitet, få tillgång till information om könssjukdomar m.m. Samtidigt är det viktigt att det hela inte övergår i någon sorts ”sex-hets”. Jag tror att det kan göra många ungdomar osäkra på sig själva och vi behöver hitta någon sorts balans när det gäller det här.
På bilden ser ni en skylt som satt utanför Guldsmeden Carl Henrik Forsmans butik i Nyköping under mitten av 50-talet (nu när vi är inne på ämnet så är det ju värt att nämna att det var under den tiden som ungdomsrörelsen växte fram och folk började bli mer öppna med sin sexualitet). Carl Henrik Forsman sålde tydligen vigselringar. I alla fall om man ska tro skylten, och det borde man nog göra.