Valborg 2015: uppladdning för demonstration!

 

Även om vissa tror att vi är lediga den första maj för att kunna festa loss på valborg och slippa gå till jobbet bakis så finns det en annan orsak. Vi är lediga den första maj för att kunna demonstrera. Första majär arbetarrörelsens internationella högtidsdag och har varit det sedan 1890 men jag skulle vilja hävda att första maj idag, handlar om jämlikhet i en bredare bemärkelse. Dagen är en symbol för klasskamp och jämlikhet mellan arbetsgivare och arbetstagare men dagen handlar också om jämlikhet  mellan olika åldrar, mellan kön, mellan personer med olika sexuella läggningar, mellan cis-personer och transpersoner,  mellan personer som är normativt fungerande och personer som är alternativt fungerande och mellan personer som utsätts för rasifiering och personer som inte gör det.

 

Arbetare är nämligen inte bara medelålders vita män som den här boken Arbetarskyddet 1955 verkar tro. Boken är fylld med svartvita bilder på gubbar som jobbar i fabriker eller lagar bilar i verkstaden men det går knappt att hitta några kvinnliga arbetare. Tidskriften skriver om arbetarskydd och socialförsäkring områden som tas upp är: "Lufthygien", "Gjuteriet och människan", "Belgisk arbetarskyddsutställning", "Arbetsplatsen en kulturmiljö" och "Holländsk socialförsäkring". Annonser om skyddsutrustning dyker även upp med jämna mellanrum. Förlaget som tryckt boken heter Föreningen för arbetarskyddet. Försäkringskassan i Nyköping köpte boken och skänkt den sedan så småningom till Sörmlands Museum. Att arbetarrörelsen och resten av samhället ofta har glömt bort de kvinnliga arbetarna har fått förödande konsekvenser. När det gäller psykiskt välbefinnande mår manliga högre tjänstemän bäst och kvinnliga arbetare sämst. Samma mönster går att se i långtidssjukskrivningar. Hälsa följer enligt Karin Nielsens bok (Handbok för anonyma fattig-klass-brudar)  klass, där människor med lägre klass mår sämre och de som mår sämst inom varje klass är kvinnor. På varje manlig högre tjänsteman som lider av värk i kroppen går det 11 kvinnliga arbetare. Första maj är alltså inte bara en dag för klasskamp utan en dag för jämställdhet och jämlikhet på alla nivåer.

 

Jag tycker självklart att är det kul att dra ner till Vallarna på valborg, kolla på den stora elden och hänga med polarna. I år ska jag till och med slänga på mig beppemössan och springa omkring med en markeringspenna på Nicos skolgård men jag kommer trots alla dessa festligheter alltid tycka att demonstrationerna dagen efter valborgsmässoafton är det roligaste.

 

Ps, om det är någon som vet när och varför traditionen om beppemössan skapades, så får ni gärna kommentera inlägget!

 


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: