Brott och Straff: Lurendrejare

 
 

 

Förr var det hästskojare med arseniksprutor och enarmade banditer. Idag är det mejl med suspekta länkar och folk som ringer och vill laga din dator. Lurendrejare som försöker lura folk på pengar har alltid funnits.  


Spelautomaten här på bilden har en rätt så intressant historia bakom sig. Den omprogramerades nämligen av en klubbägare i Eskilstuna för att inte kunna ge någon vinst. En enarmad bandit ska ju ge vinst när tre likadana symboler hamnar på rad efter varandra. Med den här gick inte det och den beslagtogs därför av polisen. Eftersom den inte kunde stå och ta plats hos polisen hur länge som helst hamnade den till slut på Polismuséet i Eskilstuna. Därefter flyttades den hit till magasinet tillsammans med en hel massa andra saker som använts av olika typer av lagbrytare och lagväktare.


På den här klubben förekom även en hel del andra illegala aktiviteter. T.ex. förfalskning i bokföringen och spel om pengar utan tillstånd.


Se alltid upp för vad du lägger dina pengar i, vare sig det är växelmynt eller ditt kreditkort (okej, akta dig mer om du använder kort). Det kan sluta riktigt illa ibland. Det finns ju till exempel de lurendrejare (vilket roligt ord det är egentligen) som skickar ut så kallade phishing-mejl som är menade att se ut som mejl från officiella sidor men som i själva verket försöker få tag på din kontoinformation och antingen sälja den vidare eller helt enkelt ta dina pengar.  


Word of advice: Öppna aldrig länkar i mejl som du misstänker kan vara falska! Kolla upp om företaget brukar skicka information på mejl och om de i sådana fall skulle fråga om dina uppgifter. Det gör de nämligen nästan aldrig.

 

 


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: