Ett foto från arkivet: 30-talet ringde och vill ha tillbaka sina ideologier

 

Man säger att det tar tre generationer att glömma ett krig. Men hur lång tid tar det att glömma en förintelse?

 

De här två männen på bilden ser stolta ut att få posera framför den flagga vi idag inte förknippar med någonting annat en ren och skär ondska. Bilden är tagen i Berlin under Sommar OS 1936. Tre år efter att Hitler och hans parti fick makten, och tre år innan man säger att andra världskriget börjar. Att få se två personer som verkar vara stolta att få ta en bild med den flaggan i bakgrunden är surrealistisk.

 

Nu har det gått ca en livstid sen andra världskrig och nazismens förödelse, och det verkar som att en livstid är vad som krävs för att de som inte blivit drabbade av förintelse ska glömma bort den. När judar firar yom hashoah till minne av offren i förintelsen så har vi glömt bort och fortsätter med våra liv som om ingenting har hänt.

 

Men historien upprepar alltid säg själv när man glömmer bort. Nazism, rasism, och främlingsfientlighet har återigen fått mer och mer inflytande i Europa och många andra delar av världen. Precis som många av de länder som blev drabbade av Sovjet under och efter andra världskriget förbered sig på att Ryssland kommer försöka ta tillbaka vad som är “deras”, så kanske vi ska förbereda oss för ytterligare en förintelse.

 

För visst kanske ingen, eller få, öppet idag skulle se stolta ut i närvaro av nazismens tydligaste kännetecken, deras hackkors, så är det många fortfarande som öppet och stolt pratar om sina ideologier som förespråkar mycket av vad som idag måste vara otänkbart.

 

 

 

 
 


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: