Gårdagens hantverk blir morgondagens design: plåtburk

 

Plåtburken är inspirerad av föremål från Sörmlands Museums arkiv. Konsthantverkaren Johanna Thörnqvist hittade ett par handskar och en haspelrulle till ett spinnspö när hon traskade omkring bland samlingarna i arkivet. Föremålen kommer från Eskilstuna hemmet, en samling med över 800 bilder och föremål som Roger Alderstrand skänkt till museet.

Roger var sonen i familjen Alderstrand, han har delat med sig av en levande berättelse om familjemedlemmarna och deras tillvaro i ett arbetarhem från 1950-talet och fram till 1970-talet. Han berättar om föräldrarna och om sin uppväxt den sörmländska industriorten, om sorg och glädje. Mönstret på plåtburken är skapat av bilder på ett parhandskar och en haspelrulle från Eskilstuna hemmet. Kanske användes just dessa föremål under några av de utflykter Roger berättar om.

 

 Plåtburken finns i flera olika färgsättningar och går att hitta i Sörmlands Museums butik. Jag fick direkt associationer till jul när jag såg burken. Genast blev jag sugen på att slänga ner några nybakta pepparkakor i burken och ta med mig den matchande termosen fylld med varm choklad ut i kylan.

 
 
I Sörmlands museums butik hittar du kollektionen Gårdagens hantverk blir morgondagens design. Produkter inspirerade av museets samlingar. Du hittar hela sortimentet på www.sormlandsmuseum.se/butiken


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: