Gårdagens hantverk blir morgondagens design: Rymden och sånt


 

Jag har alltid varit väldigt intresserad och fascinerad av rymden. Fast egentligen, nämn en person som aldrig har varit det. Ända sedan urminnes tider har människor blickat upp mot stjärnorna och undrat vad som finns där ute och under olika tidsepoker har detta dock tagit sig uttryck på många olika sätt. De gamla romarna namngav till exempel planeterna efter sina gudar; filosofer och vetenskapsmän såsom Zhang Heng, Aristotoles och Galileo Galilei vara alla före sin tid med olika teorier om rymdens fysik och dagens författare av böcker, filmer och TV-spel skriver historier om galaxer långt, långt borta.

 

Nu har vetenskapen på bara några decennier gjort otroliga framsteg och vi vet idag en hel del om rymden (även om det självklart fortfarande finns otaliga mysterier kvar att lösa). Faktum är att teknologin vi kan se i många Science Fiction scenarion faktiskt håller på att bli verklighet. Jag menar inte att ni kommer att få se Millenium Falcon flyga över staden imorgon men det går snabbare än ni kanske tror. Bland annat smids det planer om att börja kolonisera Mars redan om 10 år och för bara ett par månader sedan så landade en sond, för första gången i världshistorien, på en komet i omloppsbana. Dessutom är hoverboards (svävande skateboards), laservapen och intelligenta robotar på väg att bli verklighet.

 

Här på bilden kan ni se bland annat en skrivbok med en rymdraket på, julpynt i form av ett rymdskepp med texten ”Rymdpolis” och engångstatueringar; även de med rymdtema. De är allihop tillverkade av Lisa Sollenberg som har dragit inspiration från PLANET-spelet från 60-talet.

 

Anledningen till att den här typen av spel började dyka upp under den tiden var nog till stor del på grund av den stora rymdkapplöpningen(ca 1957-1975) mellan USA och Sovjetunionen, något som jag gissar bör ha höjt det allmänna intresset för rymden en hel del. Och… medan jag ändå är på ämnet så kan jag tillägga att Doctor Who och Star Trek kom på 60-talet och Star Wars på 70-talet.

 
I Sörmlands museums butik hittar du kollektionen Gårdagens hantverk blir morgondagens design. Produkter inspirerade av museets samlingar. Du hittar hela sortimentet på www.sormlandsmuseum.se/butiken
 


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: