Graffitti: Abstrakt konst och brottslighet

 
 

 

Det har genom tiderna funnits enormt många olika sätt att kommunicera med hjälp av bilder. Grottmålningar från stenåldern är ett av de första tecknen på kommunikation i form av bilder. Dessa målningar gjorda i olika färger framställda från pulvriserade mineraler, jordmaterial, djurblod och olika växter förställde ofta viktiga jakter och ärofyllda byten. Det var ett sätt att föra historier vidare till senare generationer.

 

Mellan grottmålningarna och nutiden har man använt ett stort antal olika material och arbetssätt inom området målning. Allt från grekiska tempelmålningar och blyertsteckningar till kurbits och porträtt i oljemålning. Den här oljemålningen av Carl Gabriel Wadell föreställande Kung Oscar II kommer från slutet av 1800-talet. Under 1800-talet var det modernt att avbilda kungar och kejsare i stora grandiosa målningar inramade med guld och vackert trä.

 

Nu lever i ett samhälle där det knappt finns någon gräns för konst. Konst kan vara en träbit på ett metallplatta eller en tuschteckning av kalle anka. Det finns däremot en sak som utmärker den moderna konsten. Nämligen det abstrakta. Stora delar av modern konst är abstrakt. Motivet ligger helt och hållet i betraktarens ögon. Ett exempel på det här kan vara graffittin. Om man tar en promenad i stan så kan man nästan vara säker på att stöta på dessa stora, färgglada, sprejade texter och bilder på betonghus och i tunnelbanor. Efter att ha studerat graffitti en stund upptäcker man ganska snabbt att vad som föreställer bokstäver oftast inte resulterar i något ord utan bara blir som stora former. Former och bilder som går ihop med varandra. Runt omkring eller på dessa väggkonstverk hittar man nästan alltid en massa klotter. Sprejade, svarta texter med fula ord och bilder av könsorgan. Det är ett brott att klottra på allmän eller privat egendom. Det är även ett brott av måla graffitti utan tillstånd. Graffitti är vad man skulle kunna kalla ”en förbjuden konst”. En brottslig konst.

 

Från grottmålningar med mineralerfärger till brottslig konst. En utveckling utan dess like. Inte sant?

 

 


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: