En perfekt människa: Arier och sånt

 

Idén om den perfekta människan har förändrast extremt under historiens lopp. Det är också en stor skillnad beroende var man kommer ifrån och vilken bransch man talar om. Till exempel så ser idealet för modeller helt annorlunda ut än idealet för skådespelare och artister. Just det här är något som märks mest när det gäller kvinnor, är du artist så ska du ha kurvor och vara smal om livet men är du modell så måste du vara helsmal som en bräda och ha storlek 34. Det är väldigt svårt att se någon logik, om det finns.


Ideal har alltid funnits överallt, till exempel Hitlers idéer om den perfekte rasen, arier. Arier betyder ädel och är ett begrepp som i västerländsk raslära från 1800-1900-talet stod för en indoeuropeisk människoras med ljus hy. När sedan nazitysklands raslära tog upp begreppet utvecklades arier till något av en extrem tanke om den vackra och intelligenta människan med blå ögon och blont hår.


Det är intressant var dessa ideal egentligen kommer ifrån. Varför tyckte Hitler från början att blonda och blåögda var överlägsna? Varför inte brunhåriga och grönögda? Det är mycket konstigt, särskilt som Hitler inte var blond och blåögd själv. Det står klart att det inte var något slags storhetsinne av slaget att alla måste likna sin ledare. Det var man sett genom historien flera gånger, till exempel i Nordkorea där alla män bör bära samma frisyr som ledaren men inte i Nazityskland. Vad fick Hitler idén ifrån egentligen?


På bilden ser vi hur människorna heilar för att hedra sin ledare under de olympiska spelen i Berlin 1936. Det är klart man följer en som säger att man är överlägsen. Eller?


”Tack kära Hitler för att du säger att vi är bättre än andra människor. Vi är bättre! Vi är arier. Heil!”


Varför skulle man ha nordiskt utseende i Nazityskland under andra världskriget? Varför ska tjejer inte har hår på kroppen idag? Vad är som är så ”oattraktivt” med att vara överviktig i Sverige?


Finns det perfekta människor?


Det vimlar av dem, frågorna. Men ingen vill svara. Ingen kan.
En perfekt människa är ett aktuellt projekt på Sörmlands museum.
 


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: