På tal om sex: heteronormen i ett nötskal

 

 

Passande nog lyckades jag hitta boken " Kvinna och Man, en modern och praktisk handbok i sexualkunskap" när jag rotade i arkivet. Jag skulle dock vilja hävda att boken är allt annat än modern, visst har den åldrats lite, den skrevs 1968 men kom igen lite bättre koll kunde man väl haft!?

 

Boken är fylld med info om "mannens könsorgan" och "kvinnans könsorgan". Tydligen fanns det bara cis människor på denna tiden som kunde delas upp i två kön och givetvis var alla människor hetro. Så låter det i alla fall i boken.

Eller vänta. Nu är jag lite hård. Det finns ju faktiskt ett kapitel med titeln ” Några varianter av sexuellt beteende”. Så det nämns ju faktiskt att det finns något annat också. Homosexualitet beskrivs i ett kortare stycke. Vinklingen på texten är dock ytterst märklig, orsaken till homosexualitet spekuleras i och när det gäller studier av homosexualitet refererar man till studier gjorda på prostituerade män som har samlag med manliga kunder. Texten är väldigt normativ vilket jag tycker detta citat visar .”Den  homosexualitet, som finns mellan vuxna  och är frivilligt accepterad och bejakad, är självklart värd att tolereras.” Författarna vill ju väl men meningen belyser så tydligt vad som är det normala och vad som är avvikande. Vad som måste ”tolereras” och vem som har rätten att tolerera. Föreställ dig istället att det stått så här:  ”Den  heterosexualitet, som finns mellan vuxna och är frivilligt accepterad och bejakad, är självklart värd att tolereras.” Visst låter det löjligt? Så skulle ju ingen skriva.

 

Kapitlet fortsätter med ett stycke om ” Transsexualitet och transvestism”, två totalt olika saker som buntas ihop under samma rubrik trots att det till och med står att det är viktigt att läsaren inte blandar ihop dessa saker. Att transsexualitet nämns i kapitlet om varianter av sexuellt beteende kan också ifrågasättas då transsexualitet handlar upp könsidentitet inte sexuell läggning. Slutligen klämmer författarna in fetischism och pornografi i kapitlet. Däremot bisexualitet, asexualitet eller pansexualitet verkade inte ha dykt upp på 1968.

 

 

 


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: