Blommorna: som majblomman

 

Jag sålde aldrig majblommar när jag gick i grundskolan. Istället sålde klassen salami, julblommor, spel, underkläder, godis och kakor. Vi gjorde allt för att komma iväg på den där skidresan. Nu i efterhand kan jag tycka att det är tråkigt att vi sålde grejer vars vinst delades mellan oss och företaget som tillverkade produkten. Varför sålde vi inte majblommor istället? Då får ju klassen och en viss procent av vinsten och resten går till välgörenhet.

 

Majblomman är Sveriges största barnhjälpsorganisation.  De första majblommorna såldes 1907 i Göteborg. Då kostade de 10 öre styck och hela 139 000 stycken såldes. På den tiden syftade majblommans insamling till att hjälpa tuberkulossjuka. Grundaren till Majblomman heter Beda Hallberg och var verksam inom Göteborgs frivilliga fattigvård under slutet av 1800-talet och vid 1900-talets början. Vården såg annorlunda ut på den tiden och ofta skuldbelades de fattiga för den situation de var i. Beda vill hjälpa barnen och kom på idéen om att ge en liten blomma som kvitto till alla som skänkte ett bidrag

 

Idag kämpar organisationen mot barnfattigdom på olika sätt. Majblomman har tre kärnfrågor som de fokuserar på: Barns rätt till en avgiftsfri skola, rätt till glasögon och rätt till ett bra sommarlov. Om du vill engagera dig i föreningen så finns det flera lokalföreningar här i Sörmland, bland annat i Eskilstuna, Katrineholm, Nyköping och Oxelösund.

 

På tal om blommor så hittade jag den här blommiga sjaletten i samlingarna. Den är hopvikt och sydd till en trekant. Långsidan är stadgad med skumplast. Den är tillverkad 1960 och har tillhört Sonja Klangestam (1920-2011) från Taffnäs Gård i Gnesta.

 

 
 


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: