Björn, Britta och Bengt

"I plugget får man inte säga "pitt" och "pippa" och sånt", yttrar sig Björn 13 år, i tidningen Vi Föräldrar från 1972. I ett uppslag där kan man läsa om ett antal ungdomars syn på sexliv. Det här var ju för snart 40 år sedan, och när jag och min kompis läste detta så skrattade vi först. Men sen så började vi tänka.


Vi ungdomar nuförtiden använder så mycket grövre ord för detta. "Pitt" och "pippa" har dött ut för länge sedan och nu hör det inte till ovanligheten att man hör ord som "kuk" och "knulla" istället.


Visst är det bra att det inte är lika blasé att snacka om sex nu som det verkade vara på Björns skola för 36 år sedan. Men visst, när man är 13 år så kanske det inte är så jätte självklart att prata om sex.


Men i tidningen skrev 15åriga Britta detta: "I plugget fick vi se en samlagsfilm. Men då gick läraren ut." 15 bast! Året då man fyller byxmyndig, då det är dags att få den informationen man behöver. Och läraren går ut ur klassrummet. Visst, hon kanske behövde gå på toa, men det lät på Britta som läraren tyckte att det var genant att vara närvarande vid det tillfället. Något som förmodligen inte skulle hända idag, nu skulle det snarare vara eleverna som skulle tycka att det var pinsamt.


Det kan nog bero lite på att vi informeras från så många andra håll. Tv, tidningar, vänner och annat. Det där vuxensnacket blir mer och mer tabu.


Bengt 17 år: "Sen berättar man för kompisarna att man fick ligga med henne. Om hon var fin och så och om hon hade stora bröst." Något som länge har varit viktigt är stora bröst, i alla fall för killar. Men jag tror faktiskt att det är något som man mest säger. Sure, det finns ju ytliga killar som sjuttonåriga Bengt som väljer brudar efter bröstsize och sedan går och skryter för polarna. Jag kan ju säga det att stora bröst inte är grymt.



Jag är ganska tacksam över att det faktiskt inte är så många som behöver vända sig till Vi Föräldrar för att få snacka om sex (och bröst) längre.



Dominique Sternberg


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: